Het einde van Nasdaq Europe?

Het beurshuis Knight Securities stopt zijn activiteiten op Nasdaq Europe. Toen die beurs nog Easdaq heette, werd Knight binnengehaald als ‘witte ridder’. De Amerikanen investeerden niet alleen in de Brusselse schermenbeurs voor kleinere bedrijven, maar zouden als ‘ marketmaker’ of prijsbepalende beurshandelaar ook de handel aanzwengelen. In die periode (2000) was Jos Peeters ronduit euforisch over de betrokkenheid van Knight Securities bij de jonge Europese beurs. Wat denkt de mede-initiatiefnemer van Easdaq en vandaag topman van durfkapitalist Capricorn Venture Partners nu van het terugplooien van Knight op zijn Amerikaanse activiteiten? Een drama?

JOS PEETERS (RAAD VAN BESTUUR NASDAQ EUROPE). “Indien Knight Securities zich vlak na de baisse op Nasdaq had teruggetrokken, zou dit waarschijnlijk het einde van de Europese schermenbeurs hebben betekend. Knight was toen het enige internationale ankerpunt van belang. Gelukkig heeft de komst van Knight ook de belangstelling gewekt van Nasdaq zelf. De Amerikaanse beurs en enkele andere gereputeerde financiële bedrijven zijn vandaag belangrijke aandeelhouders van de gewezen Easdaq. Groepen als Lehman Brothers, Fortis Bank en Goldman Sachs geven Nasdaq Europe ademruimte om de moeilijke beurssituatie te overbruggen. Die financiële instellingen zullen uitgroeien tot marketmakers, op voorwaarde natuurlijk dat de internationale beurzen zich herpakken.”

PEETERS. “Neen, helemaal niet. We zijn ongeveer zeven jaar bezig met Easdaq/Nasdaq. Nasdaq zelf ligt lam door de beursperikelen en is vandaag nog maar een schim van wat de beurs drie jaar geleden was. Ik verwacht – of beter: ik hoop – dat de beurzen wereldwijd binnen één tot anderhalf jaar zullen aantrekken. Dan staat Nasdaq Europe klaar om eindelijk het financieringsinstrument voor Europese groeibedrijven te creëren.”

Nasdaq Europe blijft intussen een ‘schone slaapster’?

PEETERS. “Ik blijf geloven in dit project. Ik betreur wel de versnippering van de Europese beurzen. Veel te veel kleine spelers maken het voor de Europese ondernemingen moeilijk om zich te ontwikkelen met extern kapitaal, iets wat niet geldt voor Amerikaanse bedrijven.”

Met de betrokkenheid van Nasdaq lukt het wel?

PEETERS. “Zeker. Vergeet niet dat Nasdaq Europe zich profileert als Nasdaq in Europe. Met de knowhow van de Amerikaanse partner staat de beurs klaar als de economie aantrekt. Nasdaq Europe zal uitgroeien tot de Europese component van een Amerikaans succesverhaal. Let op mijn woorden.”

H.B. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content