Het einde van de koehandel?

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Het Bosman-arrest leek de ketens van de heren voetballers te hebben verbroken. Op het einde van hun contract konden spelers voortaan zonder transfer van club veranderen. Maar de clubs kochten deze nieuwe vrijheid meteen weer af door de spelers aan zich te binden met langdurige contracten. De koehandel in spelers onder contract ging onverdroten voort. De recordtransfers van Nicolas Anelka, voor 1,5 miljard van Arsenal naar Real Madrid, of van Christian Vieri, voor 1,8 miljard frank van Lazio Roma naar Inter Milaan, vormen slechts het topje van de ijsberg. De Europese Commissie heeft geen probleem met een beperkte afkoopsom, maar vindt de exuberante bedragen illegaal. De Fifa, de wereldvoetbalbond, wil daarom werk maken van een nieuw transfersysteem waarbij spelers die nog onder contract liggen voor een beperkt bedrag – afhankelijk van het loon van de speler – van club kunnen veranderen. Bovendien zullen voortaan alle spelers, en niet enkel de EU-spelers, op het einde van hun contract vrij zijn. De Brusselse advocaat Jean-Louis Dupont, gespecialiseerd in voetbalrecht en onder andere raadsheer van Nicolas Anelka, bracht de bal aan het rollen door klacht in te dienen bij de Europese Commissie, onder meer in de zaak van de Roemeense spelmaker George Hagi. Jean-Louis Dupont: “Hagi was einde contract bij Barcelona en kon naar het Turkse Galatasaray. Maar omdat de Roemeen als niet-EU-burger naar een niet-EU-land vertrok, eiste Barcelona een transfervergoeding van 75 miljoen frank. Daarop heb ik klacht ingediend bij de Europese Commissie. De procedure die de Europese Commissie in gang heeft gezet, zal uiteindelijk leiden tot een mondialisatie van het arrest-Bosman.”

TRENDS.

Waarom kan de Europese Commissie het transfersysteem op wereldvlak hertekenen?

JEAN-LOUIS DUPONT.

Europa is nu eenmaal de belangrijkste en daarom leidende voetbalmarkt. De Europese Commissie is ook bij machte alle transfersommen tussen Europa en de rest van de wereld te verbieden van spelers die einde contract zijn. Het is daarom voor Europa en de rest van de wereld onzinnig een verschillend transfersysteem te hanteren. De Uefa, de Europese voetbalbond, heeft in deze zaak trouwens alle verantwoordelijkheid van zich afgeschud.

De Uefa achtte zich lange tijd boven de wet verheven en kreeg het arrest-Bosman in de maag gesplist. Pakt de Fifa het nu verstandiger aan?

De Fifa begint het spel dat in Brussel gespeeld wordt, te begrijpen en stemt zijn strategie daarop af op een intelligente manier. Het is amusant dat de Fifa in juni haar belangen voor de Europese Commissie liet verdedigen door een voetballer, met name Michel Platini. De Fifa wil een new deal uit de brand slepen: in ruil voor een mondialisatie van het arrest-Bosman wil de Fifa de mondialisatie van een transfersysteem naar Frans voorbeeld. Dat systeem voorziet in een reële opleidingsvergoeding voor de club waar de speler in kwestie opgeleid werd. Dergelijke vergoeding is aanvaardbaar voor de Europese Commissie. Blijft over het laatste groot probleem: wat met de lopende contracten?

Is het voorstel van de Fifa hieromtrent – een beperkte afkoopsom – geen streep door de rekening van de Belgische clubs die erop rekenen af en toe een grote transfer te kunnen doen om de eindjes aan elkaar te knopen?

Neen. Dankzij de wet van 1978 kunnen spelers in België al vrij gemakkelijk hun contract verbreken. In Nederland daarentegen kan een voetballer nauwelijks een contract verbreken. In Engeland is de toestemming van een rechter nodig. Het is zoals de tabaksreclame in Europa. Als iedereen dezelfde wetgeving heeft, is er geen probleem. Zijn er verschillen, dan verliest het land met de strengste wetgeving. Daarom is een harmonisatie nodig van de nationale wetgevingen rond het verbreken van lopende contracten van bepaalde duur.

Voor spelers wordt het makkelijker een contract te verbreken om elders meer geld te gaan verdienen. Helt de balans verder door naar de spelers ten koste van de clubs?

In Engeland heeft men het over Bosmania. Het door de Fifa voorgestelde vergoedingssysteem legt die spelersmacht enigszins aan banden. De spelersmacht kan ook aan banden gelegd worden door contracten van 3 jaar af te sluiten die in principe niet verbreekbaar zijn. Dat is ook nodig, anders krijg je een permanente looninflatie die op termijn schade aan de hele voetbalsector kan toebrengen.

DAAN KILLEMAES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content