Het ei van Ovogenics

Het Waalse bedrijf Ovogenics commercialiseert kwarteleieren. Niet als miniversie van een kippenei, maar in pilvorm. ESOC, een extract van kwarteleieren, biedt soelaas voor mensen die last hebben van allergie.

1 Een eeuwenoude remedie

Al sinds de oudheid zijn de heilzame eigenschappen van kwarteleieren bekend. De oude Chinezen en de Egyptenaren gebruikten ze onder meer om viriel te blijven. Bij ons raakte de medische wereld er pas in geïnteresseerd in de jaren zestig, nadat een Franse kwartelkweker de astmasymptomen bij zijn echtgenote had zien verdwijnen. Doorgedreven wetenschappelijk onderzoek bevestigde de hypothese dat de eieren verlichting brengen bij astma, rhinitis, hooikoorts, bindvliesontsteking, eczeem of psoriasis.

2 Bretonse kwekerij

De kwarteleieren die Ovogenics gebruikt om zijn antiallergische voedingssupplement te produceren, komen van een Bretonse kwartelkwekerij. De 50.000 kwartels krijgen er biologisch voer, maar om elk risico te vermijden kunnen ze niet vrij uitlopen. In het laboratorium van Hedelab in Ghlin, een deelgemeente van Bergen, worden de eieren binnen vier à vijf dagen na het legsel verwerkt. Ze worden één voor één geïnspecteerd, en vuile exemplaren worden meteen verwijderd. Ovogenics moest een speciale verpakking uit voorgevormd piepschuim ontwikkelen om te voorkomen dat er eieren breken, waardoor andere eieren besmeurd zouden raken.

3 Volledig hygiënisch

Na de controle gaan de eieren in mandjes naar een douche. Ze worden met warm water gewassen, ontsmet en gespoeld. Wekelijks laat Ovogenics 6600 eieren verwerken bij Hedelab, dat zich toelegt op de productie van plantenextracten en voedingssupplementen. Hedelab heeft als eerste Europese laboratorium het ISO 22000-certificaat voor voedselveiligheid behaald.

4 Vandaag het eiwit, morgen het eigeel

Nog altijd één voor één, en met de hand, worden de eieren gebroken en wordt het eiwit van de dooier gescheiden. Het ei wordt doorgesneden, want het membraan onder de schaal is in een kwartelei erg stevig. Om het antiallergische ESOC-extract te maken, wordt vooral het eiwit gebruikt; later wordt ook een deel van de dooier verwerkt. Ovogenics ontwikkelt een nieuw voedingssupplement op basis van de proteïnen en de enzymen in de dooier. Dat zou niet dienen als middel tegen allergie. Wordt vervolgd.

5 Droog en warm

Het eiwit wordt vermengd met microkristallijne cellulose, een bestanddeel dat veelvuldig wordt gebruikt in de farma-industrie. De stof die zo wordt verkregen, wordt zes uur lang op 80 graden gedroogd in een droogtoestel. Zo wordt het vocht geëlimineerd en vermindert de massa met 30 procent, waardoor de compressie in de beste omstandigheden kan gebeuren.

6 Preventie tegen allergie

Per uur worden 120.000 tabletten geproduceerd. De meeste geneesmiddelen tegen allergie werken in op de symptomen waarmee het organisme op een allergenenaanval reageert (niezen, luchtpijpontsteking, astma, huiduitslag en eczeem). ESOC werkt preventief: het extract verhindert dat de allergenen zich verbinden met de immunoglobulines (antilichamen) die een allergie (pollen, mijten, voedingsproteïnen) moeten bestrijden. Het stabiliseert het gevecht tussen de vaak onschadelijke externe agressoren en de reactie van het organisme.

7 Geen medicijn

De 6600 kwarteleieren die per week worden verwerkt, leveren een miljoen tabletten op. “Het is geen geneesmiddel, wel een voedingssupplement”, beklemtoont gedelegeerd bestuurder Pascal Melsens. De ESOC-tabletten werden al eerder geproduceerd, maar dan op een artisanale schaal, een duizendtal eieren per kwartaal. Sinds begin dit jaar kan Hedelab wekelijks een miljoen tabletten produceren. De installaties zijn nog altijd vrij artisanaal en moeten nog voort worden uitgebouwd.

MICHEL DELWICHE, FOTOGRAFIE RAPHAËL DEMARET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content