Het dividend zorgt voor het rendement

“Het langetermijnrendement van Franse, Duitse en Britse aandelen komt bijna helemaal voort uit dividenden”, stelt Thomas Buckingham, fondsbeheerder bij J.P. Morgan Funds.

Thomas Buckingham is fondsbeheerder van het J.P. Morgan Investment Funds – Europe Strategic Dividend Fund, dat belegt in Europese dividendaandelen. “Op lange termijn zijn dividenden heel belangrijk voor de opbrengst van aandelen. Het langetermijnrendement van Franse, Duitse en Britse aandelen – samen goed voor 60 procent van de Europese aandelenmarkt – komt bijna helemaal voort uit dividenden”, stelt Buckingham.

Nog in het voordeel van dividendaandelen spreekt dat er weinig alternatieven zijn. “Klassieke producten zoals spaarrekeningen en overheidsobligaties brengen zeer weinig op in vergelijking met hun historische gemiddelde”, zegt Buckingham. Hij wijst er ook op dat 60 procent van de Europese beursgenoteerde bedrijven een hoger dividend-rendement heeft dan de rente op hun obligaties. Bovendien is het dividendrendement van de MSCI Europe-index aanzienlijk hoger dan dat van de andere grote aandelenmarkten.

Maar beleggers doen er verstandig aan niet zomaar voor het hoogste dividendrendement te kiezen, waarschuwt Buckingham. “Een aandeel dat op het eerste gezicht een hoog dividendrendement heeft, maar waarvan het dividend wordt verlaagd, presteert wellicht slechter dan de markt.” Buckingham probeert die yield traps te vermijden door enkel te beleggen in bedrijven die een hoog en duurzaam dividend uitkeren. Dat blijkt uit zijn aandelenselectie.

1. Daimler

“Daimler is ook getroffen door de negatieve berichtgeving over de autosector, na de uitbraak van het Volkswagen-schandaal en de vertraging van de Chinese vraag. Toch blijven we enthousiast over de vooruitzichten van de Duitse autoproducent. Dit jaar komt de nieuwe Mercedes E-klasse op de markt. In het verleden gaf de lancering van zo’n nieuwe lijn een boost aan de omzet en de winst. Als de Europese automarkt herstelt, de Chinese economie stabiliseert en het negatieve sentiment rond Volkswagen wegebt, is het niet ondenkbaar dat Daimler dit jaar wereldwijd marktaandeel wint. We verwachten dat het aandeel een brutodividendrendement van 4,5 procent oplevert. We hebben er alle vertrouwen in dat het dividend houdbaar is en nog kan groeien.”

Isin-code: DE0007100000

Beurs: Frankfurt

2. KBC

“Op basis van de verwachtingen van analisten zou KBC in 2016 een brutodividendrendement van 5,1 procent opbrengen. Net zoals veel andere Europese banken werd KBC zwaar getroffen door de financiële crisis. Heel wat instellingen moesten hun verplichtingen afbouwen, niet-kernactiviteiten afstoten en hun kapitaalbuffers versterken. Vele moesten ook een beroep doen op overheidssteun. Die kregen ze op voorwaarde dat ze geen dividenden meer uitkeerden.

“Vandaag zien we dat een groot aantal banken weer oprukt op de lijst van de royale dividendbetalers, en KBC is daar geen uitzondering op. De bank heeft zijn risicogewogen activa met de helft afgebouwd en een aantal niet-kerndivisies afgestoten, zoals haar Servische tak en KBC Duitsland. Daardoor kon ze eind 2015 – vijf jaar vroeger dan gepland – haar volledige steun aan de Belgische overheden aflossen. Dat maakt de weg vrij om opnieuw een dividend uit te keren. Daarom zijn we optimistisch over de vooruitzichten van het aandeel.”

Isin-code: BE0003565737

Beurs: Brussel

3. Orange

“De Franse telecommaatschappij Orange haalt dit jaar naar verwachting een brutodividendrendement van 4,1 procent. De telecommarkt is de voorbije tien jaar drastisch veranderd. De opkomst van de smartphone heeft het traditionele verdienmodel van de sector omgegooid. Door het wijdverspreide gebruik van smartphones is de omzet uit telefoongesprekken en tekstberichten sterk gedaald. De prioriteit is nu verschoven naar inkomsten uit de gebruikersdata. Hoewel het lang heeft geduurd, begint die strategie nu ook bij Orange te renderen. De winstcijfers over het derde kwartaal van 2015 waren beter dan verwacht. Dat was grotendeels te danken aan de hogere inkomsten uit het binnenlandse mobiele verkeer.

“Bovendien is de Franse telecommarkt de meest waarschijnlijke kandidaat voor een verdere consolidatie. Hoewel onze keuze voor Orange niet daardoor is ingegeven, zou de evolutie van vier naar drie grote Franse spelers een positieve impuls geven aan de prijzen. Onlangs werd gespeculeerd op de overname van de telecomactiva van Bouygues door Orange.”

Isin-code: FR0000133308

Beurs: Parijs

4. Swiss Re

“De verzekeringsmaatschappij Swiss Re zou dit jaar een brutodividendrendement van 5 procent uitkeren. De verzekeringssector is de voorbije jaren een rijke jachtgrond voor dividendbeleggers geweest, en ons beleggingsfonds heeft een grote positie in die sector. Sinds de financiële crisis is de rente laag, waardoor de beleggingsopbrengsten van de verzekeraars – die een groot deel van hun activa investeren in obligaties – zijn gedaald. Die structurele achteruitgang heeft hen aangezet tot kostenbesparingen. Ze besteden ook meer aandacht aan de kwaliteit van hun verzekeringsactiviteiten, wat hun winstgevendheid heeft verbeterd. De levensverzekeraars verkopen niet langer producten met een gegarandeerde minimumrente en keren in plaats daarvan kapitaal uit aan hun aandeelhouders in de vorm van uitzonderlijke dividenden of de inkoop van eigen aandelen.”

Isin-code: CH0126881561

Beurs: Zürich

5. Persimmon

“De vraag naar huizen is in Groot-Brittannië nog altijd groter dan het aanbod, waardoor huizenbouwers gouden tijden beleven. In de aanloop naar de verkiezingen was er onzekerheid door het voorstel van Labour om dure huizen te belasten. Maar de overwinning van de Conservatieven betekent dat het huidige beleid wordt voortgezet, waaronder het Help to Buy-programma, dat steun geeft aan mensen om hun eerste woning te kopen. Dat beleid zal de vraag naar woningen en de vastgoedprijzen blijven ondersteunen.

“In de nasleep van de financiële crisis zijn veel kleine huizenbouwers failliet gegaan, en zelfs enkele grotere spelers hadden moeite om solvabel te blijven. Het gevolg daarvan was een sterke prijsdaling van bouwgronden. Huizenbouwers die hun balans snel genoeg konden verstevigen – waaronder de Britse huizenbouwer Persimmon – hebben daardoor hun slag kunnen slaan. De groep heeft haar bouwgrondreserve uitgebreid tegen aantrekkelijke prijzen. Ze hoeft daardoor minder bouwgronden te kopen, waardoor ze inkomsten kan uitkeren aan haar aandeelhouders in de vorm van dividenden. Naar verwachting betaalt Persimmon in 2016 een brutodividendrendement van 5,1 procent.”

Isin-code: GB0006825383

Beurs: Londen

Mathias Nuttin

“Het dividendrendement van de MSCI Europe-index is aanzienlijk hoger dan dat van de andere grote aandelenmarkten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content