HET BUDGET

MEER DAN EEN MILJARD.

Het Paleis voor Schone Kunsten was bij de aanvang in de jaren twintig een project van een aantal liberale financiers-kunstliefhebbers rondom bankier Henri Le Boeuf. Het beheer was in handen van de centrale vzw “Paleis voor Schone Kunsten”, waaromheen een aantal “dochterverenigingen” functioneerden, eveneens vzw’s, met grotendeels dezelfde beheerders als de centrale vzw. Aanvankelijk waren dat enkel de Filharmonische Vereniging van Brussel en de Vereniging voor Tentoonstellingen. In de loop der jaren kwamen er andere bij zoals Jeugd en Muziek, de Koningin Elisabethwedstrijd, het Filmmuseum, Rideau de Bruxelles,… Omdat de dochterverenigingen (later “aangesloten verenigingen” genoemd) hun verliezen en schulden almaar doorschoven naar de centrale vzw, zag die zich in ’79 geconfronteerd met een schuld van zo’n 300 miljoen frank : het faillissement was onafwendbaar. De overheid greep in, vertrouwde het beheer van het gebouw toe aan een “parastatale van het type B”, maar liet wel de bestaande privé-verenigingen de artistieke invulling voort bepalen.

BUDGET.

De parastatale zelf heeft vandaag een jaarbudget van 225 miljoen frank, waarvan een kleine 120 miljoen rechtstreekse subsidies van de federale overheid (PSK is immers een “biculturele instelling”). Eigen inkomsten uit zaalverhuur en de diensten errond (ook de aangesloten verenigingen moeten daarvoor betalen) zijn goed voor 72 miljoen. Een goede twintig miljoen is geld van sponsors en van de Nationale Loterij al heeft die laatste vorig jaar haar bijdrage van 9 miljoen voor de tijdschriften “Kunst & Cultuur” en “Art & Culture” geschrapt (waardoor 1995 met een klein verlies werd afgesloten). Aan uitgavenzijde is personeel de grootste kostenpost : 135 miljoen, voor een kleine 100 mensen (statutairen en contractuelen samen).

Ruw geschat werken bij de aangesloten verenigingen een 200-tal mensen, wat het totale effectief in en om het PSK op 300 brengt.

Wie de budgetten optelt van PSK (225 miljoen), Nationaal Orkest van België (eveneens een parastatale ; kleine 300 miljoen), Filharmonische Vereniging (130), Vereniging voor Tentoonstellingen, Filmmuseum, Europalia, Jeugd & Muziek enzovoort, komt een eind boven het miljard uit. Of : PSK en aangesloten verenigingen (plus het NOB, dat organisatorisch met de Filharmonische gelieerd is) hebben een budget van ongeveer dezelfde grootte als de Muntschouwburg.

LUDO WILLEMS (PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN) Renovatie van het aftakelende Horta-bouwwerk vergt zeker een miljard. De eerste 200 miljoen, voor het dak, moeten er hoogdringend komen.

DAK-ESTHETIEK Over de herstellingen wordt nu al vijf jaar lang gediscussieerd tussen de Regie der Gebouwen en de Commissie voor Monumenten & Landschappen. Verschijnen er straks emmertjes in de PSK-zalen om de binnendruppende regen op te vangen ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content