HET BREEKIJZER VAN SABMILLER

Eerst kletsten ze bij de koffie, nu ook bij bier. De Colombiaan Alejandro Santo Domingo en de Belg Alexandre Van Damme zijn de spilfiguren in een eventueel akkoord tussen de twee grootste wereldbrouwers.

Of SABMiller wordt verkocht? Dat is een beslissing van de raad van bestuur. De rol van het management? De waarde van het bedrijf zo hoog mogelijk opdrijven. Dat meldde CEO Alan Clark in een gesprek met analisten in september 2013. Dat moment lijkt sneller dan verwacht aangebroken. Hoe dan ook zal de familie Santo Domingo uit Colombia niet klagen over haar investering in SABMiller. De brouwersfamilie achter Bavaria, met belangen in eigen land, Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Panama en Peru, stapte op 12 oktober 2005 in het SABMiller-verhaal en kreeg daarvoor 225 miljoen aandelen (vandaag een belang van 14 %), voor toen een prijs van 10,35 pond per aandeel. Tegenwoordig noteert het aandeel, mede door de speculatie over een overname door AB InBev, tegen 36 pond per aandeel. Daarnaast kreeg de familie elk jaar een gulle dividendenstroom.

Rijkste brouwers

De waardestijging illustreert en bevestigt de boutade van Jorge Paulo Lemann, de Braziliaan en grootste individuele aandeelhouder van AB InBev. Hij kocht in de herfst van 1989 de brouwer Brahma voor 60 miljoen dollar. “Ik keek wat rond in Latijns-Amerika, en wie is de rijkste man van Venezuela? Een brouwer. Wie is de rijkste in Colombia? Een brouwer. De rijkste in Argentinië? Een brouwer. Dat kunnen niet allemaal genieën zijn. Het moet aan de business liggen”, vertelt Lemann in Dream Big, een boek van de Braziliaanse journaliste Cristiane Correa over de AB InBev-Brazilianen. Tussen haakjes: die 60 miljoen dollar is sindsdien aangewassen tot een beurswaarde van zo’n 42 miljard dollar.

De rijkste familie van Colombia is dus, net als in België, een brouwersfamilie. Vier telgen van de in eigen land legendarische familie Santo Domingo staan op de rijkenlijst van Forbes. De huidige spilfiguur, Alejandro Santo Domingo, staat dit jaar op nummer 369. Ex aequo met zijn broer Andres (37), zijn nicht Tatiana (31) en zijn neef Julio Mario III (30). De clan woont in New York, houdt kantoor aan Park Avenue, en is het voorwerp van de glitter- en roddelblaadjes in Colombia. Andres levert daarvoor zelf munitie. Hij verschijnt geregeld met zijn echtgenote, de Vogue-journaliste Lauren Davis, in de societytijdschriften. Neef Julio Mario Santo Domingo III is dj in New York. “Mensen willen gewoon uitgaan en plezier beleven”, liet hij in juni 2009 optekenen in het blad Vanity Fair. Nicht Tatiana is een schrijfster.

Alejandro, met een diploma geschiedenis van Harvard op zak, werd door zijn vader Julio Mario Santo Domingo III aangewezen als de kroonprins die het familiale zakenimperium voort moet uitbouwen. Vader timmerde aan een conglomeraat met verzekeringen, petrochemie, banken, radio, metalen, bewaking, drukkerijen, voedingsindustrie, luchtvaart. Maar de kernactiviteit is bier. Alleen al in Colombia heeft de onderneming een fenomenaal marktaandeel van 98 procent. De verkoop van 20 miljoen hectoliter bier in het land levert evenveel winst op — één miljard dollar — als de ruim 420 miljoen hectoliter in een land als China.

Maar zoon Alejandro legt ook andere accenten. Vier jaar na de dood van zijn vader dunt hij dat imperium uit. Dat doet hij als voorzitter van de raad van bestuur van de beursgenoteerde holding Valorem. Samen met zijn oom Carlos Alejandro Perez Davila vertegenwoordigt hij de familiale belangen in de raad van bestuur van SABMiller.

Al even cruciaal is zijn familiale investeringsvehikel Quadrant Capital Advisors. Daarmee investeerde hij in april 2013 in Douwe Egberts. De koffieproducent werd toen van de beurs gehaald door een familiaal consortium, waarin ook nog de Belgische AB InBev-families Van Damme en Van der Straten Ponthoz zetelen, via hun Luxemburgse holding Patrinvest. In de raad van bestuur van de koffiemaker zitten nu zowel Alexandre Van Damme, de Belgische spilbestuurder bij AB InBev, als de AB InBev-voorzitter Olivier Goudet en Alejandro Santo Domingo. Als diplomatiek charme-offensief richting ‘SAB InBev’ kan dat koffiekransje tellen.

WOLFGANG RIEPL, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS

Alexandre Van Damme, de Belgische spilbestuurder bij AB InBev, de AB InBev-voorzitter Olivier Goudet en Alejandro Santo Domingo zitten al samen in de raad van bestuur van Douwe Egberts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content