het blufpoker van Pavin

John Baete

De kapitein van de Amerikaanse ploeg in de Ryder Cup heeft Tiger Woods een wildcard gegeven.

De Amerikanen beseffen het wel, van 1 tot 3 oktober, als op Celtic Manor in Wales de Ryder Cup wordt gespeeld, beginnen ze aan de wedstrijd als out-siders. Sinds 1993 konden ze nooit meer winnen op Europese bodem. Dat ze twee jaar geleden in Louisville na drie nederlagen op rij toch nog eens wonnen, verandert daar weinig aan. “Er spelen nogal wat elementen in ons nadeel”, weet Corey Pavin, de kapitein van de Amerikaanse ploeg. “We spelen op verplaatsing, 80 procent van de toeschouwers supportert voor de Europeanen, de Europese spelers kennen het terrein dat gedeeltelijk werd voorbereid zoals de Europese kapitein Colin Montgomerie dat wenst. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het een boeiende strijd wordt.”

Pavin, die in 1995 de US Open won, speelde zelf herhaaldelijk mee in de Ryder Cup en vindt de confrontatie tussen de States en Europa een mentaal veel belastender wedstrijd dan om het even welk ander toernooi. “Dat vind ik het belangrijkste, je emotie in bedwang houden. Ik wil dat mijn spelers in alle omstandigheden rustig en geconcentreerd blijven. Want in de Ryder Cup heeft iedereen de neiging om snel over zijn toeren te raken.”

In dat verband rekent Pavin op een Tiger Woods die zich weer helemaal op de golfsport focust. Na een rock-‘n-roll-jaar dat uitmondde in een pijnlijke scheiding en geen enkele overwinning in elf toernooien, was Woods niet automatisch geselecteerd voor de Ryder Cup. Corey Pavin nam hem dus in de Amerikaanse ploeg op met een wildcard. Een duidelijk sein van de kapitein, maar ook en vooral een prikkel voor Woods, die het nodig heeft om zijn ego af en toe te laten strelen. “Ik wachtte tot hij weer niveau haalde, en dat is nu het geval. Als Woods goed speelt, dan is hij nog altijd de beste.”

Nu de kwestie-Woods geregeld is, moet Pavin voor de eerste dag foursomes nog koppeltjes vormen. “Dat is mijn heikelste opdracht voor deze cup. Ik heb veel goede spelers, maar het blijft een kunst om de juiste duo’s samen te stellen. Vooral als je weet hoezeer dat het verloop van de wedstrijden kan beïnvloeden. Maar ik heb tijd om er nog eens rustig over na te denken. Ik wil nu eerst met de spelers praten en zien hoe ze reageren op het terrein.”

Maar lang zal Pavin niet meer wachten om zijn duo’s bekend te maken. Een kapitein die een wildcard geeft aan een speler die nog altijd op zoek is naar zichzelf, zoals Tiger Woods, weet immers wat hij wil…

John Baete

“In de Ryder Cup heeft iedereen de neiging om snel over zijn toeren te raken” Corey Pavin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content