Het blauwe olifantje

Met de Y-gamma mikte Lancia op een jeugdig publiek, maar dat hapte niet massaal toe. Vandaar een verjongde versie : de “Elefantino Blu”.

Sinds de Lancia Y vorig jaar op de markt kwam, werden er 80.000 exemplaren van verkocht : een niet gering succes voor deze stadsmus met veelzijdige ambities. De auto is compact (3,73 m), wendbaar en makkelijk te parkeren. Buiten de stad rijdt hij aangenaam en komt vlot mee in het verkeer.

Met deze kwaliteiten mikt de Lancia Y op een ereplaats in het B-segment, waar de VW Polo vorig jaar marktleider was. Een andere belangrijke eigenschap is het bijzonder geslaagde design van het koetswerk en het smaakvolle interieur.

Bij de lancering van de Y-gamma was men er bij Lancia van overtuigd dat de nieuwkomer een jeugdig publiek zou aantrekken. Mede door de prijs was dat echter niet het geval. Vandaar dat voor 1997 een verjongde versie voorgesteld werd : de Elefantino Blu.

De Y-gamma 1997 beschikt over drie belangrijke troeven.

1. De nieuwe 1.2 liter Fire-motor die met zijn prestaties, zijn temperament en zijn laag verbruik tal van concurrenten de loef afsteekt.

2. De lancering van de Elefantino Blu, waarvan zowel het koetswerk als het interieur afgestemd is op een jong en actief publiek.

3. De uitgebreide, luxueuze en nog meer verfijnde uitrusting van de hele gamma.

De Lancia Y is beschikbaar in vier uitrustingsniveaus : het “Blauwe Olifantje” met 1.1-motor, LE met 1.2, LS met 1.2, 1.2 16V of 1.4 (ECVT-automaat mogelijk in de 1.2) en LX met 1.2 16V of 1.4.

De nieuwe jeugdige versie is uiterlijk herkenbaar aan het blauwe olifantje dat Lancia al jarenlang gebruikt als geluksbrenger. Het model onderscheidt zich eveneens door het radiatorrooster in koetswerkkleur en de nieuwe wieldoppen. De interieurbekleding is van stof, in levendige tinten die harmoniëren met de koetswerkkleur. Dashboard en middenconsole zijn titaangrijs, en geven het geheel een exclusief karakter.

De standaarduitrusting kan aangevuld worden met opties zoals airbags, ABS, stuurbekrachtiging, elektrisch verstelbare buitenspiegels, in twee asymmetrische delen neerklapbare achterbank, lichtmetalen velgen, geïntegreerde audio-installatie met bediening aan het stuur en zes luidsprekers.

Alle versies rijden soepel en comfortabel ; de verfijnde ophanging zorgt voor een veilig weggedrag. Wij testten verschillende versies op een bochtig parcours, waar de nieuwe Lancia Y zeer goed tot zijn recht kwam. Zowel sportieve als rustige chauffeurs zullen beslist veel rijplezier beleven met deze exclusief ogende, comfortabele en compacte wagen.

PATRICK OP DE BEECK

Lancia Y Elefantino Blu Koetswerk, interieur en motor zijn afgestemd op een jeugdig publiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content