‘Het belangrijkste in deze business is onze reputatie’

Voor een bedrag van 72 miljoen euro neemt de beursgenoteerde heftruckgroep KION de divisie Handling Automation van het automatiseringsbedrijf Egemin Group over. CEO Jan Vercammen zal Egemin Automation voortaan leiden binnen de KION Group.

De beursgenoteerde KION Group — onder meer bekend van de merken Still en Linde Material Handling — is het wereldwijde nummer twee in de heftruckmarkt. De Duitse groep is aanwezig in honderd landen en realiseerde in 2014 met 23.000 medewerkers een omzet van 4,7 miljard euro. Met de overname van Egemins Handling Automation, goed voor 60 procent van de omzet van Egemin, haalt KION een merknaam en expertise van 300 medewerkers in huis voor de automatisering van magazijnlogistiek, distributiecentra en productieomgevingen.

KION-CEO Gordon Riske heeft de ambitie ook in de snel groeiende markt voor geautomatiseerde logistiek en goederenbehandelingssystemen een leidinggevende speler te worden. De overname zou naar verluidt afgerond worden in het derde kwartaal van 2015. Voor Egemin is het voor een stuk back to the roots. Het automatiseringsbedrijf trad in de jaren zestig en zeventig op als Belgische dealer van het heftruckmerk Still. De Duitse fabrikant opende pas in 1979 een eigen vertegenwoordiging in ons land.

“In het verleden hebben we al magazijntoestellen voor Still en Linde geautomatiseerd en ik wilde dat partnership met een wereldspeler zoals KION versterken”, zegt Jan Vercammen (46), de CEO van Egemin Automation. De ingenieur zal voortaan Egemin Automation leiden in de KION Group en rapporteren aan Gordon Riske, de Amerikaanse CEO van KION. De huidige divisiemanager van Handling Automation, Marc Guns, neemt de functie van COO op.

Groei met dubbele cijfers

Het engineeringbedrijf Egemin Automation is, voor deze transactie wordt afgesloten, nog voor 61 procent in handen van Sofinim, een investeringsmaatschappij van de beursgenoteerde holding Ackermans & van Haaren (AvH). Luc Bertrand, CEO van AvH, is de voorzitter van de raad van bestuur van de Egemin Group. Naast de logistieke divisie heeft Egemin nog vier andere divisies: Process Automation, Life Sciences, Infra Automation en Consulting & Services. Deze maken geen deel uit van de overname en zullen hun activiteiten voortzetten onder een nieuwe naam die nog niet werd bekendgemaakt. Het bedrijf blijft in handen van AvH en zal geleid worden door Geert Stienen, de huidige CFO van de Egemin Group. Zijn managementteam bestaat voorts uit Jo Janssens, die COO blijft, en de divisiemanagers Arnoud den Hoedt, Pieter Tilkens en Marc Bocxstael.

“We hebben een uitstekend 2014 achter de rug en we zijn het al vergeten. We zijn zo hard bezig met de overname”, lacht Jan Vercammen. Het automatiseringsbedrijf groeide vorig jaar met dubbele cijfers in zowel omzet, orderintake, nettowinst als personeel. “Door de goede verkoop in 2013 klom de omzet vorig jaar met ruim 22 procent naar 128 miljoen euro. Het orderboek groeide met 18 procent naar 137 miljoen euro. We hadden 125 miljoen gebudgetteerd. De positieve cijfers vertalen zich in een nettowinst van 4,3 miljoen euro. Het aantal medewerkers in loondienst steeg eind 2014 tot 730, of 118 meer dan in 2013”, weet Vercammen.

Automatische goederenbehandeling

Egemin Automation — met hoofdzetel in Zwijndrecht — heeft acht vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië. “Handling Automation automatiseert interne logistiek en goederenbehandeling”, zegt Jan Vercammen. “Bij de logistieke automatisering hebben we nog heel vaak te maken met greenfields, gloednieuwe distributiecentra die worden opgetrokken. In de andere divisies zijn we meer actief in brownfields. Er worden nog weinig nieuwe fabrieken gebouwd in onze traditionele markten zoals Benelux, Frankrijk en Duitsland. In de productieautomatisering draait het meer om verbeteringen, aanpassingen van bestaande fabrieken en moderniseringswerken.”

De goede resultaten zijn volgens Jan Vercammen te danken aan een strategie die op verschillende fundamenten steunt. “We focussen veel meer op industrietakken waar we het verschil kunnen maken. Zo werken we meer en meer in sectoren zoals de farma, de voedingsindustrie en de distributie. De sectorgenoten van onze klanten pikken dat op en dat genereert nieuwe business. Je kan alles automatiseren, maar de kunst is neen te durven zeggen. Een project dat niet echt in onze kerndomeinen zit, kunnen we beter niet doen.”

Internationale expansie

Een tweede groeimotor voor Egemin is de internationale expansie. Met het KION-netwerk zal die internationalisatie in een stroomversnelling komen. De groep heeft 1300 verkoop- en servicepunten wereldwijd. “Meer dan 40 procent van onze omzet halen we buiten de Benelux, dat wordt straks de helft”, voorspelt de CEO. “Het internationale luik wordt almaar belangrijker en daar zit ook het grootste groeipotentieel. Dat was in het begin niet gemakkelijk. In de Benelux hebben we een naam opgebouwd, maar in de rest van de wereld zijn we veel minder bekend. Het belangrijkste in deze business is reputatie. We volgen onze internationale klanten — zij kennen onze reputatie.”

Egemin automatiseerde de productielogistiek voor zes vestigingen van L’Oréal in Europa en de Verenigde Staten. Het Antwerpse automatiseringsbedrijf leverde ruim 100 automatische voertuigen (AGV’s) aan de Franse producent van schoonheids- en verzorgingsproducten. Ook voor de Amerikaanse vestiging van de vinylproducent IVC — begin dit jaar overgenomen door Mohawk — in Dalton (Georgia) bouwt Egemin een automatisch magazijn met AGV’s.

Egemin heeft een vestiging in de Verenigde Staten, in Holland (Michigan), met zeventig medewerkers. “Dat is meer dan een start-up. De economie boomt in de Verenigde Staten. Het consumentenvertrouwen is hoog. Onze klanten die actief zijn in de consumentenbusiness, investeren nu in nieuwe productielijnen en bouwen nieuwe magazijnen”, stelt Vercammen.

In eerste instantie wil hij verder groeien in de landen waar Egemin al aanwezig is: de VS, China, Frankrijk, Duitsland en Centraal-Europa. “Polen en Tsjechië zijn voor ons belangrijke potentiële groeimarkten. In die landen is er een groeiende middenklasse die consumeert. De producenten moeten hun goederen daar ter plaatse krijgen en distribueren. Dat vergt investeringen in productie en logistiek. Op die golf surfen wij mee.”

Kennisintensieve business

Onder KION Group zal Egemin Automation ruim 320 medewerkers tellen. Twee derde van het personeel werkt in het hoofdkwartier in Zwijndrecht. Ook in het buitenland creëren we banen”, stelt Vercammen. “We zijn een kennisintensief bedrijf. Als we een project binnenhalen, hebben we mensen nodig, vooral veel ingenieurs. Het is moeilijk goede ingenieurs aan te trekken. Soms moeten we creatief uit de hoek komen. Zo hebben we deelgenomen aan jobbeurzen in Spanje en Portugal. We hebben daar mensen met het juiste profiel gevonden. Je moet die mensen goed begeleiden en integreren in de organisatie.”

De stijgende loonkosten en de technologische revolutie zijn prima hefbomen voor de automatiseringsmarkt. “Onze klanten willen heel vaak op loonkosten besparen, maar er zijn ook andere drijvende krachten voor automatisering: kwaliteitsverbetering in de productie, sneller en correcter leveren in de logistiek, energie besparen”, zegt Jan Vercammen.

Een niche waarin Egemin sterk staat is de bouw van automatische diepvriesmagazijnen. “Daar is het not done met mensen te blijven werken. Voor de aardappelverwerker Agristo van de familie Wallays hebben we in Tilburg het hoogste diepvriesmagazijn van de Benelux gebouwd. Het magazijn is 40 meter hoog en de temperatuur bedraagt er min 25 graden. Ondertussen is de return bewezen en het aardappelbedrijf heeft een tweede vriesmagazijn besteld. Dat komt in het Oost-Vlaamse Nazareth en het wordt nog iets hoger”, verklapt Vercammen.

Kurt De Cat, fotografie Emy Elleboog

“Je kan alles automatiseren, maar de kunst is neen te durven zeggen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content