HET BEHEERSPLAN

Dagelijks verdwijnen duizenden pendelaars in Brusselse kantoorcomplexen. Axima specialiseerde zich in het technisch beheer van de grote en complexe administratieve centra.

Van 600 werknemers in 1991 naar 940 einde 1996. En opnieuw zoekt nv Axima 40 verse krachten. “Wij doen onze job goed”, verklaart directeur sales & operations Xavier Sinechal die groei. “Al wat niet core business is, wordt door de bedrijven uitbesteed. Onze specialiteit is onderhoud, exploitatie en energiebeheer”. Axima vond in de hoofdstad van Europa met haar 8,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte, een riante markt. Axima is immers gespecialiseerd in de dagelijkse bedrijfsvoering van technische installaties. Het beheer van grote en complexe administratieve centra, zoals de drie WTC-torens, behoren tot de dienstverlening. Energiebeheer, verlichting, klimaatregeling, tot branddetectie, steken in het dienstenpakket. Ziekenhuizen, zwembaden, de industrie en de luchthaven van Zaventem zijn andere nichemarkten. Voor Banksys exploiteert Bekotec, de 100 % Vlaamse dochter van Axima, de klimaatregeling, de elektriciteitsvoorziening en de branddetectie. In het Boudewijncomplex in de Brusselse Noordwijk, waar de administratie van de Vlaamse regering zetelt, verzorgt Bekotec het totale beheer van het gebouw : van klimaatregeling tot het onderhoud van de aluminium gevels. De 5000 woningen van de Vlaams-Brabantse sociale huisvestingmaatschappij Providentia zijn een andere referentie. En op de luchthaven van Zaventem worden diverse technieken beoefend.

Axima beheert op die manier duizend klanten in het hele land. De band met de bedrijven is intens. “Uitbesteden ligt vaak moeilijk”, weet Xavier Sinechal. “Onze werknemers koppelen techniek aan discretie en een sterk sociaal contact”. De zoektocht naar het juiste geschoolde personeel verloopt moeizaam. Axima heeft 200 ingenieurs in dienst, die de diverse concepten bedenken en de technici sturen. Die technici, met zevenhonderd, hebben voor het merendeel een A1-, A2- of A3-diploma. “Zij moeten zeer autonoom werken. Polyvalentie is heel belangrijk,” zegt sales manager Piet De Grauwe. Flexibiliteit heeft hier een duidelijke betekenis : de technici moeten binnen het halfuur ter plaatse zijn. Zij zijn dus sterk verankerd met één of enkele bedrijven, en permanent beschikbaar voor het beheer van het bedrijf in de eigen streek. “Die arbeidsorganisatie vermijdt dat ons bedrijf te log wordt”, beseft Xavier Sinechal. “Technici in Turnhout werken in bedrijven in Turnhout en niet in de hoofdzetel in Brussel. We hebben vandaag bijna duizend werknemers, maar we kunnen door de gedecentraliseerde structuur blijven groeien”.

Axima werd in 1963 opgericht onder de benaming CGC. In 1992 werd de naamsverandering doorgevoerd. In 1985 werd Bekotec opgericht, dat vanuit Mechelen het Vlaamse gewest voor zijn rekening neemt. Bekotec haalde in 1996 600 miljoen omzet, Axima 2,8 miljard. Het bedrijf is een 100 %-dochter van de groep- Fabricom.

Op de industriële markt is Axima sinds twee jaar actief. Vooral het beheer van nutsvoorzieningen hoort tot de activiteiten. Op de referentielijst staan onder meer Volvo Trucks, Sidmar of Kraft Jacobs Suchard. Ook in het buitenland is Axima sinds kort actief. In 1994 werd de volle dochter Axima UK opgericht, waar reeds dertig mensen aan de slag zijn. Begin 1997 zag de bv Axima in Nederland het licht. Het bedrijf tekende zopas een eerste belangrijke contract met Nutricia.

STAN DE PIERPONT, XAVIER SINECHAL, PIET DE GRAUWE (AXIMA) Onze werknemers koppelen techniek aan discretie en een sterk sociaal contact.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content