Het antwoord op huisje, tuintje, boompje

Wim Verhoeven Hoofdredacteur

Een huis waar je helemaal rond kan, een tuin om te barbecueën en een boompje voor de diversiteit. Het blijft de standaard der dingen. We worden ongelukkig van het besef dat die woonvorm niet meer voor iedereen is weggelegd. Het is te duur, er is te weinig plaats en het is funest voor de mobiliteit en de dienstverlening. De plotse energieschok zet dat nog meer in de verf. Wie tijdens de recente prijshausse een versleten vrijstaande woning kocht en nu met een torenhoge energierekening en stijgende investeringskosten kampt, beseft maar al te goed waarover het gaat.

Alternatieven voor vrijstaand wonen aan de rand van de stad bestaan al langer, maar ze konden de concurrentie niet echt aan. Anders wonen wordt maar een optie als het leven er werkelijk aangenamer en minder duur van wordt. Zo niet blijven de mensen hunkeren naar die oude, typisch Vlaamse droom.

Duurzame woonvormen worden steeds aantrekkelijker. Ze bieden moderne voorzieningen, ze hebben wel de lusten maar niet de lasten van gemeenschappelijke ruimtes en natuur, en ze nodigen uit tot sociale interactie. In een collectieve tuin zit niet iedereen achter zijn hekwerk, haag of betonplaten.

De Vastgoedgids brengt u de harde cijfers over de markt. Dat bent u van ons gewend. Maar we inspireren ook met nieuwe, aantrekkelijke woonvormen, die in heel Vlaanderen opduiken. Hoe beter die nieuwe woongemeenschappen worden, hoe meer ze huisje, tuintje, boompje zullen verdringen. In alle fases van het leven: als de kinderen klein zijn en samen veilig kunnen spelen, als het zo druk wordt dat het gras afrijden erbij inschiet en op latere leeftijd, als je wat hulp of gezelschap kunt gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content