Herschikkingen zijn afgerond

De westerse aandelenmarkten blijven het moeilijk hebben met de combinatie van mindere bedrijfsresultaten en twijfels over de efficiëntie van het beleid van de centrale banken. We hebben ons de afgelopen weken en maanden voldoende voorbereid op mogelijk woelige beurstijden door een evenwicht te creëren tussen aandelenposities, cash en bescherming, en edelmetalen (goud en zilver profiteren van toenemende onzekerheid). Dat moet ons in staat stellen zelfs in een erg zwakke beursomgeving degelijke rendementen te halen.

In de loop van vorige week hebben we de opbouw van onze positie in de trackers Lyxor Eurostoxx50 short en iShares Silver Trust (ticker SLV) afgerond. De grote lijnen zijn rond. In geval van noodzaak zullen we nog aan wat finetuning doen. De kwartaaldividenden van Potash Corp en Syngenta werden verwerkt.

Syngenta presteert in lijn

ChemChina, de nummer zeven in de sector van de gewasbeschermingsmiddelen (wereldmarktaandeel van 5 %, tegenover 19 % voor Syngenta en 8 % voor Monsanto), heeft ruim twee maanden geleden een vriendschappelijk bod in cash van 465 USD per aandeel op Syngenta gelanceerd. Maar intussen gaat het leven voor de Zwitserse gigant in zaden en gewasbescherming gewoon door en dat betekent ook dat het bedrijf elke drie maanden kwartaalcijfers publiceert.

In het eerste trimester is de omzet in de lijn van de verwachtingen uitgekomen. De omzet bedroeg 3,74 miljard USD, weliswaar 7 % minder dan in het eerste kwartaal van 2015 (4,02 miljard USD), maar een gevolg van de sterke dollar. Bij constante wisselkoersen is sprake van een stabiele omzet. Regionaal bekeken deden Europa en Afrika het goed, maar vooral Azië liet het deze keer afweten. De koersreactie was lichtjes positief.

Sinds 23 maart en tot en met 20 mei kunt u uw Syngenta-aandelen overdragen aan ChemChina en er tijdelijke aandelen van Syngenta AG-TEMP met een aparte ticker SYNNE voor in de plaats krijgen. De 465 USD per aandeel krijgt u wel pas als een aantal voorwaarden is vervuld, zoals de goedkeuring door de mededingingsautoriteiten. ChemChina moet ook minstens 67 % van de aandelen in handen krijgen. Tot nu hebben we de kat uit de boom gekeken en geadviseerd nog niet op het aanbod van ChemChina in te gaan. We blijven tot nader order bij dat standpunt. We gaan ervan uit dat ChemChina het bod later nog zal heropenen, mochten de voorwaarden één voor één worden vervuld. Het nadeel is dat de liquiditeit van het tijdelijke aandeel (ticker SYNNE) beperkt is en dat voor een stuk zal blijven, en we toch het meer liquide aandeel (ticker SYNN) verkiezen.

Bij de tradingupdate werd bevestigd dat alles op schema blijft om de overname tegen eind dit jaar af te ronden. Al moeten we toegeven dat vooral in de Amerikaanse politiek steeds meer stemmen opgaan voor een poging om het bod af te blokken via de USDA (het Amerikaans ministerie van Landbouw) en het CFIUS (het comité bevoegd voor buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten). Dat de deal tegen het einde van het jaar volledig rond is, kan dus ook te optimistisch zijn. (rating 2A).

TOT NADER ORDER MAG U HET BOD VAN CHEMCHINA OP SYNGENTA NAAST ZICH NEERLEGGEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content