Hernieuwbare energie groeit met 45 procent

Met een groei van bijna 280 gigawatt aan nieuwe capaciteit, of 45 procent extra, zette de hernieuwbare-energiesector vorig jaar een nieuw record neer. Dat blijkt uit de Renewable Energy Market Update van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

De groei is opvallend in een jaar waarin de coronapandemie de vraag naar alle andere brandstoffen voor energieopwekking deed dalen. België heeft een geïnstalleerde productiecapaciteit van 24,34 gigawatt. Daarvan is ongeveer 40 procent hernieuwbaar. Het aandeel in de werkelijke energieproductie is zowat 20 procent.

Het IEA verwacht dat dat groeitempo het nieuwe normaal wordt. Voor dit jaar verwacht het zo’n 270 gigawatt extra hernieuwbare capaciteit, voor 2022 bijna 280 gigawatt. Dat is ruim een kwart meer dan het agentschap in november voorspelde. Volgens de IEA-topman Fatih Birol “geven wind- en zonne-energie ons redenen om optimistisch te zijn over onze klimaatdoelstellingen. Hernieuwbare energie was goed voor 90 procent van de groei in energieproductie. Overheden moeten op dat momentum voortbouwen, want we hebben een massale aangroei van schone elektriciteit nodig om klimaatneutraal te worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content