Herkansing

Het abc van de meststoffen bestaat uit drie letters: N (stikstof), P (fosfor) en K (kalium). Traditioneel leggen we vooral de klemtoon op de kaliumhoudende meststoffen (potash). Het ontwikkelen van een potashmijn is erg duur en slechts in een beperkt aantal landen mogelijk. Bij CF Industries gaat het niet om de K, maar haast uitsluitend om de N. De fosfatenbusiness (P) werd voor 1,4 miljard USD verkocht aan Mosaic. CF Industries is intussen de grootste producent van stikstofhoudende meststoffen of nitraten ter wereld.

Het werd net na de Tweede Wereldoorlog opgericht en kreeg pas in 2005 een beursnotering op de New York Stock Exchange tegen omgerekend amper 3,2 USD. Als we het moeten vergelijken met vertrouwde namen, dan komt Yara International aardig in de buurt. Het Noorse bedrijf met het vikingschip in het logo stond in 2010 lijnrecht tegenover CF Industries. Inzet: de overname van Terra Industries. Het bod van de Noren was geïnspireerd door de lagere energiekosten in Noord-Amerika. CF Industries verkoopt hoofdzakelijk aan Amerikaanse boeren en profiteert in deze energie-intensieve sector volop van het schaliegasvoordeel tegenover bijvoorbeeld Yara. Maar de Amerikanen boden uiteindelijk hoger en hield een belangrijke concurrent buiten de deur.

Vorig jaar waren er dan fusiegesprekken tussen CF Industries en Yara. Maar de gesprekken om de grootste meststoffengroep ter wereld in de stikstofhoudende meststoffen met circa 20 miljard USD zakencijfer te vormen, werden stopgezet. Geografisch was het nochtans vrijwel een perfect match: het actieterrein van CF Industries bevindt zich haast uitsluitend in Noord-Amerika, terwijl Yara 80 % van de omzet buiten Noord-Amerika haalt. Yara kon aan CF een sterk wereldwijd distributienetwerk bieden, terwijl Yara tuk was op de lage kostenbasis van CF door het Noord-Amerikaanse schaliegasverhaal.

Het feit dat de Noorse overheid (36 % eigenaar van Yara) een belangrijke vinger in de pap van de fusiegroep wilde houden, was een van de struikelblokken om te landen in het fusieverhaal. Een andere is dat de Amerikaanse autoriteiten paal en perk willen stellen aan de tax inversion, het verplaatsen van de hoofdzetel buiten de Verenigde Staten om de belastingfactuur te drukken. Buiten het belastingvoordeel had CF minder met de fusie te winnen.

Maar eerder dit jaar sloeg het toch nog toe. Begin augustus raakte CF bekend dat het de Amerikaanse en Europese meststoffenfabrieken van OCI (Orascom Construction Industries) van de rijke Egyptische familie Sawiris overneemt. CF Industries betaalt 668 miljoen USD cash en geeft 27,7 % van de aandelen van een nieuwe holding aan de aandeelhouders, die grotendeels via een kapitaalvermindering worden uitgekeerd. Door de sterke oogsten en lage prijzen staan ook de prijzen van meststoffen onder druk en dat weegt op de winsten van CF Industries.

In het derde kwartaal 2015 werd 0,49 USD per aandeel verdiend, tegenover nog 52 dollarcent in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Na drie trimesters werd 2,89 USD per aandeel verdiend. Voor het volledige boekjaar wordt een winst in de buurt van 4 USD per aandeel (analistenconsensus 3,85 USD) verwacht, versus een recordwinst per aandeel van 5,58 USD in 2012. CF Industries noteert tegen 10,5 keer de verwachte winst over 2015 en 9,5 keer die van dit jaar. De verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt iets minder dan 6 voor 2016.

Conclusie

CF Industries deed het tot vorig zomer fantastisch op de beurs en was veruit de beste belegging bij de grote landbouwwaarden de afgelopen jaren. De 35 % koerscorrectie sinds de zomer na de aankondiging van de OCI-deal heeft het aandeel opnieuw een aantrekkelijke waardering gegeven. Vandaar de adviesverhoging.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content