Hennep surft mee op groene golf

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

De eerste kempcampagneweek van ons land loopt van 10 tot 15 september. Tientallen handelaars zetten hun producten met hennep in de kijker. Cijfers over deze nichemarkt zijn er nauwelijks, maar de sector groeit wel.

Het verschil tussen kemp, hennep en cannabis

Kemp is de benaming voor industriële hennep. Hennep- of cannabisplanten kunnen gebruikt worden om marihuana of hasjiesj te maken, maar bij de hennepvariëteit voor de industriële teelt kan dat niet omdat het hallucinogene bestanddeel bijzonder klein is. Een Europese verordening bepaalt dat er minder dan 0,2 procent thc, de hallucinogene stof in marihuana, aanwezig mag zijn. Kemp is geen drug.

Een groene vezel

Hennep werd vroeger al verbouwd in Vlaanderen, maar wordt de afgelopen jaren net als vlas weer meer geteeld. Dat komt omdat het een natuurlijke vezel is. Steeds meer bedrijven grijpen terug naar zulke groene vezels omdat de uit olie gemaakte vezels duurder worden en niet ecologisch zijn. Hennep heeft een bijzonder lage impact op het milieu omdat het een snel groeiende plant is, die in vergelijking met andere natuurlijke producten als biokatoen weinig water en meststoffen nodig heeft en goed gedijt op arme ondergrond.

Kledingmerk

In 2010 richtte Peter De Herdt met Up-rise het eerste Belgische kledingmerk op dat zich richt op kleren gemaakt van hennepvezels. Op de foto ziet u de lente- en zomercollectie voor 2013. “De kleren bevatten 55 tot 80 procent hennep, in combinatie met biokatoen”, zegt De Herdt. Up-rise verkoopt de in China op een eerlijke manier geproduceerde kledij in zeven verkooppunten in België en in een kleine dertig punten in Europa en de VS.

Gebruik voor diverse producten

Hennep levert vezels, zaad en olie op en kan worden toegepast in tal van sectoren: van voeding over kleding tot de bouw- of autosector. Je kan hennep gebruiken voor koekjes, burgers, koffie, energiedrankjes, brood, papier, maar evengoed in lingerie, make-up, verf, biologisch afbreekbaar plastic of isolatiematten. Het Eeklose kempvoedingsbedrijf MolGreen is gespecialiseerd in hennep en levert hennepzaden, -olie of -meel aan zijn klanten. “Hennep heeft een interessant vetzuurprofiel omdat de verhouding tussen omega 3 en 6 heel goed is”, zegt zaakvoerder Frederik Mollet. “Tegelijk is het een bron van plantaardig eiwit.”

Groei in de bouw

Toch is het niet voeding of kleding, maar vooral de bouwsector die de komende jaren de hennepsector moet doen groeien. Hennepvezels kunnen bijvoorbeeld vermengd worden met kalk tot isolerende kempkalk dat je kan gebruiken om huizen goed te isoleren. “In de bouw is veel groei mogelijk”, zegt Patrick De Ceuster van de vzw Wervel, de werkgroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw. “Sinds dit jaar werken architecten en landbouwers eindelijk met kempkalk. Zo werd er in een grote werf in Antwerpen, tegenover het Mas, twaalf ton kempscheven verwerkt in de verbouwing.”

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content