HENNEP IN ONS DAGELIJKSE LEVEN

aHET HENNEPHEMD

Peter De Herdt verkoopt in zijn webwinkel Hempmade.be kledij op basis van hennep en biokatoen, waaronder zijn eigen merk Up-rise. Hij begon als kweker van hennep, maar om die te verwerken tot voeding of vezelhennep had hij te weinig investeringskapitaal. De Herdt startte nadien een winkel met hennepproducten – kledij, voeding, papierwaren, cosmetica -, ook om de bevolking te sensibiliseren. Hij experimenteerde zelfs met ‘cannabier’, maar focust sinds vijf jaar enkel op henneptextiel, een internationale nichemarkt. Via een Waalse stoffendistributeur vond hij een Chinese producent, waar hij zijn eerste collectie opstartte. Vijf jaar later ontwerpen en lanceren De Herdt en zijn vrouw twee keer per jaar een collectie, die verkocht wordt in 70 winkels in 20 landen. Hij waakt erover dat de productie in China op een ‘schone’ manier gebeurt. “Ze werken er nine-to-five, krijgen gezonde maaltijden en een rechtvaardig loon.”

De hennep wordt in China gekweekt. “In Europa heb je nauwelijks infrastructuur om hennepvezel te verwerken tot kledij. En naaiateliers vind je hier nauwelijks nog. Mensen willen geen 500 euro betalen voor een broek die hier geteeld en genaaid is. Nu zijn we rendabel, en dat is ook niet onbelangrijk.” Belangrijk detail: zo’n kwart van alle pesticiden die wereldwijd gebruikt worden, komt van de katoenindustrie, terwijl hennep geen pesticiden nodig heeft. De productie van henneptextiel vereist ook veel minder water en heeft geen extra voeding nodig, de plant gedijt op schrale gronden.

DE HENNEPBURGER

Van hennepzaad kan visvoeder, vogelzaad of perskoek voor rundvee gemaakt worden, maar het bedrijf Hempgreen uit Maldegem brengt onder de merknaam Hemp Food ook voeding voor de mens op de markt. Zaakvoerder is Frederik Dossche, die ook De Hobbit runt, de succesvolle producent van biologisch-vegetarische voeding. “Ons hennepzaad wordt gepeld, en gegeten als superfood, of er wordt olie van geperst met essentiële vetzuren. We hebben onlangs ook de ‘hempfu’ ontwikkeld, een gelijkaardig product als tofoe op basis van hennepzaadjes. Door de vele proteïnen is hennepzaad een uitstekende vleesvervanger.” Hennepvoeding verscheen pas in 2011 in onze winkelrekken. Het voedselagentschap FAVV hield lang het been stijf. De normen voor het THC-gehalte lagen zelfs onder de detectielimiet van de labo’s. Wervel, een vereniging die zich inzet voor ecologische en rechtvaardige landbouw, pikte het niet dat de consument de keuze voor gezonde voedingswaren werd ontzegd, en zette in op sensibilisering via studiedagen. Uiteindelijk zette Volksgezondheid het licht op groen. Toch blijven de controles op de productie streng. Dossche: “Ik durf in hennep te investeren omdat we er mooie producten kunnen mee maken, maar de weg is nog lang.”

DE HENNEPWAGEN

Volgens verschillende bronnen is de grootste energiewinst te halen uit hennep in composietmaterialen. Onder andere BMW en Ford verwerken hennep in de carrosserie van hun wagens. Hennepvezels maken plastics sterker, hittebestendiger en minder krimpgevoelig. Bovendien zorgen ze voor een hogere dempingscapaciteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content