Hendrik Deruyck (62): ‘Een gemotiveerd mens is er twee waard’

Hendrik Deruyck werd een jaar geleden CEO van het West-Vlaamse Balta, de grootste tapijtfabrikant van Europa. Daarmee keerde hij door de grote poort terug bij het bedrijf dat hij in 2001 had verlaten. Na dat vertrek had Deruyck zich ingekocht bij de beddenspecialist Jaritex in Ingelmunster. Nadat Jaritex in 2009 was verkocht, was Deruyck vooral actief als consultant. Drie jaar na het vertrek van Deruyck deed de stichtersfamilie Balcaen haar meerderheid in Balta van de hand aan de Britse durfkapitaalgroep Doughty Hanson. Sindsdien zijn verscheidene CEO’s gepasseerd. Oudgediende Deruyck, een vertrouweling van de familie Balcaen, kreeg de taak om Balta opnieuw naar veilig vaarwater te loodsen.

U hebt nog geen spijt van uw terugkeer?

HENDRIK DERUYCK. “Nee, absoluut niet. Het is een fantastische uitdaging om het bedrijf weer op het juiste spoor te zetten in deze moeilijke tijden. Ik mag dan 62 zijn, maar ik lees dat Jo Cornu op zijn 69ste ook aan een nieuwe uitdaging is begonnen bij de NMBS.” (lacht)

Is de uitdaging groter dan u had verwacht?

DERUYCK. “Ja. Ik had hoe dan ook een moeilijk jaar verwacht. Er zijn nog geen signalen dat het macro-economische plaatje verbetert. Toch ben ik gematigd optimistisch voor 2014. Groot-Brittannië is onze grootste markt. We voelen er nog geen vooruitgang, maar de Britse regering heeft maatregelen genomen om de bouw te stimuleren. Ik hoop ook dat er na de verkiezingen in Duitsland, onze tweede grootste markt, meer geld ter beschikking komt van de consumenten. Ik hoop dat wij daar ook van kunnen profiteren. Ik wilde dit eerste jaar besteden aan herstructureringen. Balterio en Exelto hebben we al verkocht.”

U hebt bij uw aantreden gezegd dat u opnieuw de kmo-mentaliteit in Balta wilde krijgen.

DERUYCK. “Dat is ook snel gelukt. Ik heb de organisatie vlakker gemaakt en ik werk nu met een poolconcept. Als je drie fabrieken hebt die tapijten maken, werken die te veel afzonderlijk. Als je bij een probleem met verven de ververs van de drie fabrieken samenzet, los je dat probleem snel op. De mentaliteitswijziging in het bedrijf is ook geslaagd door zelf het goede voorbeeld te geven. De manager heeft een voorbeeldfunctie. Het werkt aanstekelijk voor onze medewerkers als ze zien dat de topmensen als eersten op het bedrijf aankomen en als laatsten vertrekken.”

Veel managers heb u zelf nog aangeworven. Heeft dat geholpen?

DERUYCK. “Enorm. Dat is zoals een coach die van ploeg is veranderd en terugkeert naar zijn vorige ploeg, en zijn trainersstaf en een aantal spelers nog kent.”

Wat is er voor u persoonlijk veranderd?

DERUYCK. “Het aantal uren dat ik werk. Na de verkoop van Jaritex heb ik het drie jaar kalmer aan gedaan. Nu is er opnieuw dat hoge tempo, maar ik was dat gewoon en fysiek voel ik me goed. Een gemotiveerd mens is er twee waard. Zolang je diedrive hebt, vergeet je de fysieke inspanning. En ik wil dat project hier rondkrijgen, samen met alle Baltezen. We zijn als een sekte. (lacht) Het is belangrijk dat de mensen trots zijn op hun bedrijf, dat de grootste werkgever in West-Vlaanderen is. We hebben ook een sociale opdracht in deze streek.”

BE.L.

“Het is belangrijk dat de mensen trots zijn op hun bedrijf”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content