Henderson Global Technology Fund

Lang leve de technologie: de sector, die lang de gebeten hond was,bloeit weer helemaal op.

De technologiesector is vandaag veruit de populairste sector bij de beheerders van internationale fondsen. Volgens de recentste enquête van Bank of America Merrill Lynch bij 200 fondsbeheerders overwegen iets meer dan vier op tien beheerders de sector, tegenover circa 35 % voor de energiesector en 19 % voor de industriële sector. De technologiesector wordt ook beschouwd als de meest ondergewaardeerde sector na de farma- en de telecomsector. Tien jaar na het uiteenspatten van de internetzeepbel vertaalt die rehabilitatie zich in een overperformance van de technologieaandelen: +16 % sinds begin dit jaar, tegenover +4 % voor bijvoorbeeld de Eurostoxx 600. Innovatie, een gestegen vraag in de opkomende landen en herstel in het Westen zijn een aantal van de factoren die volgens Stuart O’Gorman, beheerder van het beste technologiefonds over vijf jaar bij Morningstar, aan de basis liggen van de sterke prestaties van de sector.

Bergen cash

“In tegenstelling tot in het jaar 2000 is de technologiesector op een veilige afstand gebleven van de zeepbel van 2003-2007. Daarom zien we dat bedrijven na de afslankingskuur van het afgelopen decennium aantrekkelijk gewaardeerd zijn en bijna defensieve karakteristieken vertonen: efficiënt beheer, sterk marktaandeel, weinig of geen schulden en een grote hoeveelheid liquiditeiten. De technologiesector beschikt zelfs over de meeste liquiditeiten op de markt (zie tabel). Een troef die kan tellen en die drie dingen impliceert: 1) een stijging van de investeringen dankzij het grotere vertrouwen van de bedrijfsleiders (wat gunstig is voor de innovatie); 2) een geleidelijke stijging van de aanwervingen (wat positief is voor de consument en het niveau van de vraag); en 3) nieuwe fusies en overnames in 2010 en 2011. Er bestaat weliswaar een risico dat het ontluikende economische herstel zal verslappen, vooral wanneer de overheid een einde maakt aan de stimuleringsmaatregelen. Op dit moment lijken die maatregelen echter goed hun werk te doen voor de Amerikaanse consument, van wie het beschikbare reële inkomen voor niet-essentiële aankopen over het algemeen is gestegen. Ook in China zijn ze zeer efficiënt. De maatregelen zullen de komende zes tot achttien maanden wellicht een positieve impact blijven hebben”, oordeelt Stuart O’Gorman.

Herstel bedrijfsinvesteringen

“De gemiddelde leeftijd van de informatica-uitrusting in bedrijven bedraagt meer dan zes jaar en volgens Deutsche Bank is het vanaf vier jaar na aankoop goedkoper om een nieuwe computer te kopen dan om een oude computer te herstellen. Wij vermoeden dat de vernieuwing van het informaticapark van de bedrijven echt van start zal gaan in het tweede semester van 2010. Daarom zetten we onder andere in op Compal en Wistron, twee wereldleiders gevestigd in Taiwan en gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van informatica-uitrusting (computers, schermen, enzovoort) voor merken als Dell, Acer, Toshiba, enzovoort. Een tweede element is het feit dat de meeste bedrijven nog steeds Win-dows XP gebruiken. Ze hadden de overstap naar Windows Vista nog niet gemaakt op het moment dat er twijfel rees over de betrouwbaarheid van dat besturingssysteem. De technische ondersteuning voor Windows XP zal echter in 2014 verdwijnen. De bedrijven worden zich stilaan bewust van de risico’s en de kosten die verbonden zijn aan hun afhankelijkheid van een systeem waarvoor er geen technische ondersteuning meer beschikbaar zal zijn (uiteindelijk zullen ze Windows 7 van Microsoft kopen). Ten slotte krijgen bedrijven steeds vaker te kampen met problemen in verband met de opslag van steeds grotere hoeveelheden gegevens die ook alsmaar complexer worden. Het energieverbruik van een groot datacentrum is vergelijkbaar met dat van een stad met 50.000 inwoners! Als de oude servers vervangen worden door de recentste technologieën, kan het aantal servers dat nodig is voor een dergelijk centrum worden gedeeld door vier, wat een energiebesparing oplevert, evenals kostenbesparingen op het vlak van onderhoud en personeel. Op dat vlak gaat onze waardering vooral uit naar Cisco Systems, F5 Networks, Juniper Networks en Xyratex. Dat laatste, minder bekende bedrijf produceert 14 % van de externe opslagcapaciteit ter wereld en 75 % van de 3,5″-schijven die op de wereld worden geproduceerd, worden getest volgens het Xyratex-procedé.”

Evolutie vraag

“De generatie van mijn ouders ontdekte de kleurentelevisie, mijn generatie ontdekte internet en die van mijn zoon zal geen tv meer kopen: informatie, video’s, films zullen worden bekeken op een computer of een mobiele telefoon! De vraag naar multimedia groeit met de dag: adolescenten en jonge volwassenen zijn verslingerd aan nieuwe toepassingen en diensten voor mobiele telefoons. Instant messaging en sociale netwerken worden vandaag als behoeften beschouwd. Tegelijkertijd raken producten als smartphones, laptops en flatscreentelevisies steeds meer verspreid. Hun prijzen zijn gedaald en ze worden door de consument niet meer als een grote uitgave beschouwd. Wij bespelen dat thema op drie manieren: onlinehandel via Amazon.com, MercadoLibre, Rightmove, GSI Commerce, Priceline.com en Netflix; online-ontspanning via Vistaprint, Activision, CTrip.com en draadloze technologie via Apple, Mediatek, Skyworks en Tekelec”, vertrouwt Stuart O’Gorman ons toe.

Opkomende landen

Volgens JPMorgan Asset Management is de technologiesector de grootste exportsector van de Verenigde Staten. Meer dan de helft van de verkoop wordt buiten de VS gerealiseerd, tegenover 43 % voor de grondstoffensector en 35 % voor de industriële sector. Opkomende landen zoals Azië zijn grote verbruikers van Amerikaanse technologie, maar ook van lokale technologie. Henderson belegt in dat thema via “CTrip.com, de grootste onlinetouroperator van China, met een marktaandeel van meer dan 50 %. De laatste tien jaar kende de Chinese reismarkt een jaarlijkse groei van 10 à 15 % en het ziet er niet naar uit dat er aan die tendens een einde komt. De stijging van het inkomen van particulieren en de toename van de professionele verplaatsingen pleiten voor het omgekeerde. De capaciteit van CTrip om zijn kosten onder controle te houden en cash te genereren terwijl het zijn activiteiten verder ontwikkelt, de doeltreffendheid waarmee het management te werk gaat, zijn uitgebreide hotelnetwerk op nationale schaal en zijn kwaliteitsvolle klantenservice hebben het bedrijf ertoe in staat gesteld om uit te groeien tot de leider op die markt. Het potentieel blijft groot omdat de internetpenetratie in China nog beperkt is en de onlineboekingen er nog maar 3 % van het totale aantal boekingen uitmaken, tegenover 53 % in de VS. Ook de zoekmotor Baidu heeft een plaats in de portefeuille gekregen. Veel waarnemers hadden verwacht dat de groep een (moeilijke) overgangsfase zou doormaken door de implementatie van een nieuw advertentiesysteem, maar in realiteit heeft de overschakeling de verkoop niet afgeremd. Integendeel, de verkoop is zelfs aanzienlijk gestegen. De groep heeft dus haar eigen verdiensten, ook al haalt ze uiteraard ook voordeel uit het feit dat Google zich uit China terugtrekt.” (C)

Henderson Global Technology Fund (ISIN: LU0209158467)

Door Béatrice Denis

De technologiesector is vandaag veruit de populairste sector bij de beheerders van internationale fondsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content