Hemeltje ! 32-bits

Ciel !, één van de goedkoopste boekhoudpakketten, draait voortaan ook onder Windows 95.

In ’93, toen financiële software per definitie nog duur was, lanceerde het kleine Lessense Acordata een boekhoudpakket voor minder dan 10.000 frank. Ciel ! bevatte bugs en was niet buitengewoon gebruiksvriendelijk, maar het was zeer volledig voor zijn prijs en trok de aandacht in deze versplinterde en overbevolkte markt. Ciel ! was de aanpassing van een product van een gelijknamige Franse firma, die kort voor de Belgische introductie door de Britse The Sage Group was overgenomen. Sage is sindsdien in het lage gamma een prima prijs/functionaliteit-verhouding blijven aanbieden. Daarmee volgt de beursgenoteerde groep een dubbele verkoopstrategie : enerzijds prijsgevoelige low-end producten onder het Ciel !-label via (mega)dealers, anderzijds complexere systemen met merknamen als Saari (kmo’s) en Sybel (grotere bedrijven) via value added resellers.

Precies vandaag, 12 september, brengt Sage 32-bits Windows (95) versies uit van zijn Ciel !- en Saari-producten en blijft daamee in deze branche het Windows-peloton leiden.

OMMEKEER.

Windows is pas sinds kort echt doorgebroken in de boekhoudwereld, waar nogal wat scepsis bestond over dat modieuze wijzen-en-klikken. Tenslotte gaat het hier om een productieomgeving en is een muis geen klavier. Maar Windows is nu eenmaal het platform waarvoor 90 % van de toepassingssoftware vandaag wordt geschreven, met alle technologische vernieuwing en (zeker voor de ontwikkelaars) productiviteitsverhoging vandien. “Wij hebben wel een beetje de manier van werken onder Dos behouden,” zegt marketingverantwoordelijke Didier Gelin van Sage in Brussel. “De invoer in formulieren gebeurt precies zoals in Dos, met de Enter-toets. Niet met bijvoorbeeld Tab zoals gewoonlijk in Windows.” In ruil voor de overstap naar Windows krijgt de gebruiker multi-tasking (de computer kan meerdere taken tegelijk uitvoeren), een personaliseerbare organisatie van de informatie op zijn scherm, beter afdrukbeheer en “levensechte” ( wysiwyg) formulieren, bijvoorbeeld voor de BTW-aangifte. De Windows-versies zijn vanzelf ook beter geïntegreerd in moderne bureautica-omgevingen zoals MS Office (waarmee Ciel ! nu trouwens een tijdelijk promotie-aanbod heeft) of met Lotus SmartSuite.

MODULES.

Sage heeft zijn low-end gamma voor zelfstandigen, vrije beroepen en (heel) kleine kmo’s, zoals gebruikelijk in de sector, in verschillende modules opgedeeld. Ze kosten nog altijd telkens 9900 frank. Met Ciel ! Boekhouding kan u zowel een algemene, budgettaire als analytische boekhouding voeren, voor verschillende maatschappijen in verschillende deviezen, met volledige BTW, balans en automatische jaarafsluiting, afdruk van balansen, BTW-uitgifte enzovoort. Voor veel voorkomende bewerkingen is er een systeem van modellen, die u kan aanmaken en oproepen. Niet voorzien is bijvoorbeeld de automatische export van de balansgegevens naar de software die de Nationale Bank voor neerlegging ter beschikking stelt.

Voor het opmaken van facturen, een inventaris enzovoort moet u bij de module “Commercieel Beheer” terecht, die u toelaat de hele relatie klanten-leveranciers-artikels te beheren. “Nogal wat kleine ondernemers willen wel een overzicht bewaren van hun uitstaande facturen, zonder daarom zelf de boekhouding te doen. Daarvoor kunnen ze “Commercieel Beheer” gebruiken. De bestanden leveren ze dan bij hun boekhouder in voor verdere verwerking,” zegt Didier Gelin. Ciel ! is essentieel een ééngebruikerssoftware die echter mits extra betaling in een netwerkomgeving kan worden ingeschakeld. Er bestaan ook nog altijd Dos- en Macintosh-versies van.

Zoals hun jaarverslag aangeeft, komt de echte winst van The Sage Group niet uit low-end producten als Ciel !, maar uit de meer gespecialiseerde pakketten voor grotere bedrijven. De high-end Sybel-boekhoudingspakketten hebben instapprijzen van 100.000 tot 570.000 frank voor één tot twee gebruikers, zonder de eventuele speciale modules voor afschrijvingen, credit management, cash management en zo meer te rekenen. Wat niet wegneemt natuurlijk, dat Ciel ! in België veruit het populairste product van de groep is.

BNL

CIEL ! BOEKHOUDING VOOR WINDOWS Zoveel vensters als u maar wil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content