Helbig ontmoet de wereld in De Warande

“Formidabel hoe ik zoveel interessante mensen ontmoet uit zo’n diverse geledingen van de maatschappij. Niet alleen uit de economische en financiële wereld, maar ook kunstenaars, filosofen, ambassadeurs, architecten, designers enzovoort.” Staf Helbig klinkt niet weinig enthousiast en trots over De Warande. Hij is sinds een jaar gedelegeerd bestuurder van de prestigieuze Vlaamse club in Brussel. Zelf schuift hij zijn organisatorisch talent en zijn sociaal netwerk naar voren als troeven. Hij was aan iets anders toe na 30 jaar bij Dexia, waar hij van informaticus opklom tot hoofd communicatie.

Zelf was hij lid van De Warande sinds 1993. Maar hij kende de club niet zo goed. Zijn lidmaatschap beperkte zich tot af en toe een lunch. Uiteraard ligt dat sinds een jaar anders. Helbig treedt op als verbindingsman en rapporteur van De Warandes toporganen: uitvoerend comité, raad van bestuur en algemene vergadering.

Maar het is overduidelijk dat zijn rol als gastheer hem het naast aan het hart ligt. Hij neemt die waar samen met de clubmanager, een man uit de horeca, die de operationele leiding heeft. Het geheel reorganiseren maakte deel uit van Helbigs takenpakket. “De ontmoetingen met zoveel interessante mensen op een directe en persoonlijke wijze, hebben me weliswaar het meest getroffen. Voor werklunches zijn er ten hoogste een dertigtal gegadigden. Dat maakt De Warande zo exclusief.”

Ontmoetingen met het kruim van de CEO’s blijven een waarmerk van de Vlaamse club. De gedelegeerd bestuurder nam echter het initiatief voor bijvoorbeeld een reeks ontmoetingen van Wa-randeleden met de burgemeesters van de belangrijkste Vlaamse steden. Hij gaat prat op de kunst- en literaire salons die De Warande organiseert en op de weekendtrips naar kunststeden. Parijs is achter de rug en Londen volgt in december. Overigens, de leden zelf komen met ideeën voor initiatieven en activiteiten op de proppen.

Helbig stipt aan dat eind september twee Congolese ministers, die van het Plan en van Media en Communicatie, naar De Warande komen. Op eigen verzoek, benadrukt hij. De avond vindt plaats onder de titel: ‘Congo, een opportuniteit voor Vlaanderen?’

“U ziet het, wij bieden onze leden bijzondere activiteiten aan. En om het met de woorden van mijn voorzitter te zeggen: ‘We zijn een club van voorname Vlamingen. Dat zijn niet altijd mensen met status en geld. Wel altijd interessante mensen die iets te vertellen hebben. ‘”

B.V.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content