Hei robot, rij het gras eens af

Ad Van Poppel medewerker Trends

Voor wie grasmaaien een vervelend corvee vindt, is er de robotmaaier. De markt is nog klein, maar biedt veel potentieel. Steeds meer merken springen erop.

Ook voor particulieren

Je ziet ze steeds meer in ons land: robotmaaiers. Niet alleen op golf- en voetbalterreinen, maar ook op gazons rond privéwoningen. Het zijn draadloze grasmaaiers met een programmeerbaar geheugen, die de eigenaar niet hoeft voort te duwen of waar hij niet op hoeft te zitten. “De maaier vraagt hoeveel vierkante meter gras hij moet maaien en programmeert zich dan voor die oppervlakte”, zegt Gerome De Schutter, vicevoorzitter marketing van Robomow België, Nederland en Frankrijk, dat zulke grasmaaiers op de markt brengt.

Prijzen

Bij Robomow varieert de prijs van een grasmaaier tussen 1000 en 2300 euro. De machines hebben meerdere elektromotoren: voor de aandrijving van de wielen en voor de aandrijving van de messen. Bij Honda, dat begin dit jaar de robotmaaier Miimo op de markt bracht, kost het goedkoopste model 2669 euro en het duurste 2989 euro.

Kort houden

Robotmaaiers zijn zogenoemde mulchemaaiers. Ze verhakselen het afgesneden gras tot kleine partikels en laten die als meststof achter op het gazon. De robotmaaiers houden het gras kort en gaan drie of meer keren per week het gazon op. Gracienne Geenens van Honda Belgium zegt dat het gras na de winter eerst kort moet worden gemaaid met een conventionele grasmachine, voordat de robot erop los kan worden gelaten. Bij Robomow kan iemand die een beetje handig is, het systeem binnen twee à drie uur zelf installeren. Bij Honda is te horen dat een erkende dealer dat het beste doet.

Op de kar

Robomow, dat in 1995 werd opgericht door twee ex-piloten, produceert 15.000 stuks per jaar. In ons land heeft het een marktaandeel van 20 procent. Grote bedrijven als Husqvarna, Bosch en Honda springen nu ook op die kar. De Schutter stelt dat de internationale markt van de gewone grasmaaiers stagneert. “De andere bedrijven zijn ervan overtuigd dat ze moeten meespelen met de robotmaaiers. De markt daarvoor zal groeien, ten koste van de gewone maaiers.” Bij Honda wijst Gracienne Geenens erop dat de markt zich vooral in Europa ontwikkelt. In Azië en de Verenigde Staten is de interesse minder groot. De Honda Miimo wordt dan ook in Europa geassembleerd.

Geen regen graag

Ook robotmaaiers hebben messen. Toch zijn ze veilig. Als zo’n machine een centimeter wordt opgetild, slaat ze binnen de seconde af. Als het regent, komt de robotmaaier niet buiten. Begint het hard te regenen tijdens een maaibeurt, dan keert de robot automatisch terug naar zijn basis en stopt hij die dag met werken. De volgende dag gaat hij weer volgens zijn programma aan het werk.

AD VAN POPPEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content