HEEFT U EEN PROBLEEMPJE?

Van machinebouwer tot oplosser van problemen. Het Waregemse Raphaël Matthys, leverancier van eindapparatuur voor de textielindustrie, groeit letterlijk mee met de Vlaamse textielreuzen.

Het metaalconstructiebedrijf nv Raphaël Matthys kan het orderboekje vullen met werk in eigen streek. Meer dan behoorlijk zelfs, want de specialist in randapparatuur voor textielmachines zag de omzet de voorbije twaalf jaar meer dan vertienvoudigen: van 15 miljoen frank in 1986, naar 160 miljoen in 1998. Ook de bedrijfsruimte groeide mee: van 800 naar 9000 vierkante meter. De jongste uitbreiding aan de Wedagestraat in Desselgem, in het centrum van de textielstreek, drijft de beschikbare oppervlakte van 3500 naar 9000 vierkante meter. De totale investering bedraagt 50 miljoen frank, de organisatie op de werkvloer werd danig herschikt. “We moeten meegroeien met onze klanten,” verklaart zaakvoerder Wim Matthys de uitbreiding van de 100%-familiezaak. “Onze klanten willen met één en dezelfde constructeur werken. Iemand die het huishouden kent, flexibel is en ook herstellingen kan uitvoeren.”

De klantenlijst staaft de bewering: met onder meer Associated Weavers, Beaulieu, Desso, Sioen, Steverlynck. Het zijn steevast klanten die als aanvulling bij de textielmachines, zoals weefgetouwen en tuftmachines, randapparatuur nodig hebben. De nv Raphaël Matthys levert die apparatuur, steeds op maat van de klant. Onder meer voor het op- en ontrollen, versnijden, en transporteren van doeken. Of voor het afboorden, oprollen en verpakken van tapijten. “Onze sterkte is ons zeer brede gamma. De concurrenten bevinden zich bovendien vaak in het buitenland. Dat maakt voor hen de dienst-na-verkoop moeilijker.”

Vijf van de dertig werknemers zijn ingenieurs van het eigen studiebureau. “Elke ingenieur volgt één project volledig, van het ontwerp tot de oplevering. De meeste klanten vragen zelfs initieel niet om een machine. Zij komen naar ons met een bepaald probleem, en willen daarvoor een oplossing.”

Alle randapparatuur is dus maatwerk. Toch heeft de nv Raphaël Matthys standaardsystemen, met diverse modules. Maar een order van vijftig stuks is uitzonderlijk. Vandaar dat de producten geen merknaam behoeven. Een vijfde van de productie wordt geëxporteerd, naar de buurlanden. 90 procent verdwijnt naar de textielindustrie. Andere toepassingen van de randapparatuur van Matthys vinden hun weg in de voedingsindustrie en de carwashinstallaties. Want het bedrijf opteert ook voor een verbreding buiten de textiel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content