HEBBEN UW PLANTEN HET WARM?

Herman Goetvinck, een specialist in de automatisering van serres, opereert in een straal van amper 25 kilometer, maar volgt al zijn vaste klanten “on line”. Of hoe technologie ook de tuinbouwsector in haar greep krijgt.

In 1985 startte Herman Goetvinck zijn eenmanszaak in automatisering van serres. Sindsdien is hij het hele jaar door aan de slag, en niet alleen in de koude wintermaanden. “Een klein bedrijf vergt een persoonlijke benadering. Ik heb geen klanten, ik heb vrienden,” geeft hij als uitleg voor zijn passie. Bovendien is de regionale focus van zijn zaak opmerkelijk. Herman Goetvinck opereert hoofdzakelijk binnen een straal van 25 kilometer. “Bij het minste defect aan de kant van de kweker, zijn we ter plaatse,” zegt hij. “Problemen oplossen is mijn vak geworden.”

Tuinbouwserres draaien het hele jaar door. Een harde of een zachte winter maakt nauwelijks verschil. Toch legde de noodzaak tot besparing van energie de basis van het bedrijf. Vader Jan Goetvinck startte in 1945 met de kweek van rozen. De oliecrisis begin jaren zeventig bracht opportuniteiten op de markt voor energiezuinige serres. Herman Goetvinck sloopte, samen met zijn vader, systematisch verouderde serres. In de plaats kwamen moderne, geautomatiseerde systemen, met dubbelglas en energieschermen.

“We leveren de kwekers nu een klimaat- en bevloeiingscomputer. De gemiddelde investering bedraagt 1,6 miljoen frank. Daarom werken we met kwekers die beschikken over een serreoppervlakte van minstens 4000 vierkante meter groot.” De computer krijgt de gegevens doorgespeeld van een eigen weerstation en diverse meetpunten in de serres. De kweker verwerft onder meer informatie over luchtvochtigheid, binnen- en buitentemperatuur of de zuurtegraad ( pH) van de bodem.

Herman Goetvinck verschaft met zijn eenmanszaak werk aan twee mensen, en haalde in 1998 een geschatte omzet van 20 miljoen frank. Het bedrijf wordt weldra omgevormd tot een bvba. Het verdeelt in België apparaten van Nederlandse producenten, waarbij Van Vliet Computers, Preforma (gesloten watersystemen) en Revaho (druppelsystemen). “Voor tuinbouw en aanverwante technieken moet je in Nederland zijn,” zegt Goetvinck. Zoals elders ontwikkelt ook in de tuinbouw de technologie zich razendsnel. “Vooral oudere tuinders zijn bevreesd voor de computer. Wij maken nochtans zeer gebruiksvriendelijke systemen. Voorwaarde is echter dat ze dan steeds iemand naast de deur hebben, die in geval van nood prompt kan worden opgeroepen.” Vaste klanten vind je bij Herman Goetvinck steevast on line.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content