Haussecombinaties op SBM Offshore

De dalende olieprijs heeft nadelige gevolgen voor veel spelers in de sector, zoals ook het oliedienstenbedrijf SBM Offshore (11,67 EUR) mocht ondervinden. De Nederlanders ontwerpen, exploiteren en leasen grote installaties en schepen voor de olie- en gasindustrie, zoals offshore import- en exportterminals en zogenoemde F(P)SO’s. Dat zijn omgevormde olietankers waarin olie of gas wordt opgeslagen, afkomstig van een vast of drijvend productieplatform dat zelf geen opslagcapaciteit heeft. De groep ging jarenlang gebukt onder een smeergeldaffaire waarvoor recent een schikking werd getroffen. Bovendien lijkt een minnelijke schikking in de maak met de Braziliaanse autoriteiten, waardoor de groep weer toegang krijgt tot de lucratieve Braziliaanse markt (zeg maar Petrobras). SBM Offshore heeft wel veel schulden. De totale schuld van 3,3 miljard USD ligt zelfs heel wat hoger dan de beurskapitalisatie van 2 miljard EUR.

2014 was een overgangsjaar, maar met een verwachte koers-winstverhouding van 10 voor dit jaar en een koers-boekwaardeverhouding van 1,1 oogt het aandeel goedkoop. Dat ontging ook de grootaandeelaanhouder HAL Trust niet, dat recent zijn positie opvoerde tot 15 %. Hoewel SBM Offshore geen aandeel voor de goede huisvader is, biedt het voor risicobewuste beleggers kansen op middellange termijn. Met gerichte optiecombinaties mag u inspelen op een hausse. We geven de voorkeur aan de opties die lopen tot december 2016.

Defensieve callspread

Koop call dec ’16 9 @ 3,90 EUR

Schrijf call dec ’16 14 @ 1,55 EUR

Met deze callspread kunt u op termijn een mooie bedrag verdienen, op voorwaarde dat het SBM Offshore-aandeel weer begint te stijgen. Voor de aankoop van de call december 2016 met strike 9 legt u 390 EUR op tafel, terwijl u 155 EUR recupereert als u gelijktijdig de call 14 met dezelfde afloopdatum schrijft (verkoopt). Uw inzet – ook uw maximale verlies – vermindert daardoor tot 235 EUR (390 – 155). Uw break-even, het peil waarop u op de vervaldag winst noch verlies boekt, ligt op 11,35 EUR, 3 % onder de huidige koers. Bij koersen onder 9 EUR gaat uw hele investering in rook op, maar als de koers van SBM op de vervaldag minimaal 14 EUR bedraagt, boekt u de maximale winst van 265 EUR of meer dan een verdubbeling van uw inzet. Voor het zover is, moet de koers van het onderliggende aandeel met 20 % aantrekken.

Agressievere callspread

Koop call dec ’16 12 @ 2,30 EUR

Schrijf call dec ’16 15 @ 1,30 EUR

In deze agressievere callspread stopt u weinig geld, terwijl de winstkansen toch mooi zijn. De aankoop van de call december 2016 met uitoefenprijs 12 komt u op een investering van 230 EUR te staan, maar u recupereert meer dan de helft (130 EUR) door de call 15 met dezelfde afloopdatum te schrijven. Uw inzet bedraagt dus 100 EUR (230 – 130). Op de vervaldag boekt u winst bij koersen boven 13 EUR, 11 % boven de huidige koers. De maximale winst van 200 EUR valt u ten deel wanneer SBM Offshore tot minimaal 15 EUR klimt. Dat houdt in dat het aandeel met 29 % moet opwaarderen, maar daarop kunt u 18 maanden wachten.

Put schrijven

Schrijf put dec ’16 10 @ 1,65 EUR

Het schrijven van een ongedekte put is altijd een interessante strategie, zeker als u een forse premie kunt opstrijken. Voor het schrijven van de put december 2016 met strike 10 krijgt u 165 EUR, wat betekent dat u per saldo slechts verlies lijdt bij koersen lager dan 8,35 EUR. U beschikt dus over een baissemarge van 28 %. Staat de koers van SBM op de vervaldag boven 10 EUR, dan is de gekregen premie geheel verworven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content