Haussecombinaties op ArcelorMittal

Er zijn duidelijk sectoren die goed garen spinnen bij Donald Trump als de nieuwe Amerikaanse president. Hij stelt voor de komende jaren grote infrastructuurwerken in het vooruitzicht. Er zijn uiteraard nog geen details bekend, maar algemeen wordt aangenomen dat de vraag naar staal sterk zal stijgen.

ArcelorMittal is een leidinggevende onderneming in de staalsector. Het bedrijf is actief in 60 landen, waaronder uiteraard de Verenigde Staten. Momenteel noteert het aandeel tegen zijn hoogste koers van dit jaar. Maar alles is relatief. Begin 2012 was het nog dubbel zo duur als nu. Het aandeel noteerde in juni 2008 boven 50 euro. De koers-winstverhouding bedraagt vandaag iets meer dan 13. Met een koers van ongeveer 7,20 euro staan we een heel eind onder de boekwaarde. Twee strategieën à la hausse, waarbij de tweede rekening houdt met mogelijk eerst nog een tussentijdse correctie (zie ook aandelenanalyse p. 4).

Eenvoudige haussepositie

Koop call ArcelorMittal december ’17 met uitoefenprijs 6,98 euro @ 1,20 euro

Hiermee krijgt u het recht voor iets meer dan 1 euro tot 15 december 2017 het aandeel van ArcelorMittal te kopen tegen 6,98 euro. Vanaf het moment dat de aandelenkoers stijgt tot boven 8,18 euro, maakt u winst. Stel dat de koers tegen eind volgend jaar verdubbelt, tot 14 euro, dan zou een aandelenbelegger 100 procent winst maken. Niet slecht. Maar een optiebelegger doet dan veel beter. De optie zal dan minstens 7,02 euro waard zijn (14 – de uitoefenprijs van 6,98 euro). Na aftrek van de inleg maakt hij 5,82 euro winst. Dat is bijna 6 keer de inzet. Deze opties worden frequent verhandeld op Euronext Amsterdam, maar toch blijft het aanbevolen steeds met limietorders te werken.

De getrouwde put

Koop 100 aandelen ArcelorMittal @ 7,20 euro per aandeel

Schrijf 1 put (per 100 aandelen) december ’17 met uitoefenprijs 6,98 euro @ 1,08 euro

De getrouwde put is een optiestrategie waarbij de belegger een at-the-money putoptie koopt (de uitoefenprijs ligt dicht bij de koers van de onderliggende waarde), terwijl hij tegelijkertijd een equivalent aantal aandelen van de onderliggende waarde koopt (bijvoorbeeld 1 per 100). Ondanks zijn naam (put) is die combinatie een haussestrategie.

We gebruiken een getrouwde put-strategie als we optimistisch zijn over een aandeel, maar tegelijk op onze hoede voor de nabije toekomst. Mocht de koers van het aandeel eerst terugzakken, dan geeft de putoptie ons het recht tot 15 december 2017 te verkopen tegen 6,98 euro. Zo beperken we het verlies, terwijl we toch alle registers openhouden voor een verdere koersstijging. Het opwaartse potentieel blijft met andere woorden erg groot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content