Hartfabrieken

Naar aanleiding van zijn twintigste verjaardag is in het MACS een sprookjesachtige tentoonstelling te zien, waarin hedendaagse kunst, erfgoed en wetenschap versmelten.

Le Grand-Hornu, dat wordt beschouwd als een van de mooiste negentiende-eeuwse industrieel-archeologische sites in Europa, staat tien jaar op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Franse ondernemer Henri De Gorge stuwde de mijnsite tijdens de industriële revolutie naar een hoogtepunt, in een streek die toen de op één na belangrijkste industrieregio ter wereld was. In 2002 kreeg ze een culturele bestemming met de oprichting van het Musée des Arts contemporains (MACS).

De voorbije twintig jaar zakten wereldvermaarde kunstenaars af naar het museum voor hedendaagse kunst van de Franse Gemeenschap. Zo maakten grootheden als Christian Boltanski, Anish Kapoor en Giuseppe Penone er bijzondere tentoonstellingen. Daarnaast organiseert het museum regelmatig kunstenaarsresidenties en bracht het solotentoonstellingen van vooraanstaande Brusselse en Waalse kunstenaars als Angel Vergara en Edith Dekyndt.

Om de twintigste verjaardag van het MACS te vieren bracht oprichter en eredirecteur Laurent Busine op eigenzinnige wijze stukken uit de museumcollectie samen met werk uit andere collecties en erfgoedobjecten voor een poëtische expo die reflecteert over hoe elk individu op een unieke manier naar de wereld kijkt.

Les fabriques du coeur et leur usage, MACS in Le Grand-Hornu, tot 19 maart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content