Harry De Smedt (49) ‘Businessangels verankeren kennis’

Hij had jarenlang in hotels en vliegtuigen geleefd, bij de uitbouw van het Nederlandse IT-bedrijf UNIT4 tot een internationaal, beursgenoteerd bedrijf. In 2007, bij de gedeeltelijke verkoop van UNIT4, is hij uitgestapt en kon hij op zijn lauweren kunnen. Maar dat is niet het ding van Harry De Smedt. Hij werd businessangel, een investeerder in jonge bedrijven. Zo bracht hij Lisis Technology tot nieuw leven, een bedrijf gespecialiseerd in software voor de milieusector. Een dik jaar geleden werd hij voorzitter van BAN Vlaanderen, de vereniging van Vlaamse businessangels.

2012 was een zwaar crisisjaar voor de risicokapitaalsector.

HARRY DE SMEDT. “Ik schat dat de activiteit in de sector met een vijfde tot een kwart teruggevallen is. Wat niet wil zeggen dat het ondernemerschap daalt. In 2009 telde BAN Vlaanderen 160 leden, vorig jaar zijn we over de 200 gegaan. Dat heeft te maken met ons unieke concept. BAN Vlaanderen is niet alleen een bemiddelaar tussen twee partijen. Wij zorgen ook voor opleiding en begeleiding van zowel jonge ondernemers als businessangels.”

Is het gestegen ledenaantal niet vooral te danken aan de zoektocht naar beleggingsrendement?

DE SMEDT. “Dat speelt zeker mee. De kans op een stevig rendement is reëel. Maar je moet correcte rekeningen maken. Een businessangel stelt ook zijn kennis en zijn netwerk ter beschikking. Daar kruipt veel tijd in. Beleg je je geld op de bank, dan moet je enkel je uittreksels bekijken.”

Wat is het effect van de crisis op de bedragen die businessangels investeren?

DE SMEDT. “Die dalen, omdat er meer geld moet overblijven voor vervolg-investeringen. Businessangels zijn ook voorzichtiger geworden. En ze investeren vaker in groep, wat de beslissingstermijnen verlengt. Een ander gevolg van de crisis zijn de grotere aanloopverliezen bij een starter, wat de nood aan groepsinvesteringen versterkt.”

Wat wilt u in 2013 bereiken met BAN Vlaanderen?

DE SMEDT. “We moeten werken aan onze bekendheid, onze deuren opengooien, en nog intensiever in dialoog gaan met alle geïnteresseerde partijen, zoals bankiers. Businessangels verankeren kennis. Als ondernemers of ex-ondernemers geven wij onze kennis door aan een nieuwe generatie starters. In een kmo-land als Vlaanderen kan dat tellen. Ik wil ook samenwerken met buitenlandse netwerken van businessangels. Vlaanderen is een kleine markt. Om te groeien, moet een starter de grens oversteken, wat een gevaarlijke stap is. Een Vlaamse starter moet een beroep kunnen doen op Franse businessangels bij zijn doorgroei in Frankrijk, bijvoorbeeld.”

DE SMEDT. “Dat varieert sterk van geval tot geval, maar een tweecijferig rendement moet mogelijk zijn. Dat is toch de doelstelling van onze durfkapitaalfondsen Ark Angel Fund en Ark Angel Activator Fund, die hun beleggingen spreiden over 15 tot 20 participaties. Net in mindere tijden moet je durven te investeren. Maar dan in de juiste bedrijven. Dat is precies onze job.”

J.V.G.

“De kans op een stevig rendement is reëel voor een businessangel”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content