Hapjes om te delen

DE SUPERETTE Een project van Kobe Desmaraults.

Voedsel delen schept eenheid, intimiteit en vertrouwen en is daarom goed voor het aanhalen van de banden. Vijf opvallende adresjes waar je samen uit één potje kunt smikkelen.

ALBERTE

Voor jonge mensen zonder vooroordelen. Alberte bevindt zich in de volkse buurt bij de Gentse Dampoort, tussen de Turkse kaartcafés en pitabars. De eetbar heeft de toog aan de straatzijde en de open keuken in het achterhuis. ‘s Avonds is de sfeer troef. Een centraal opgesteld bord vermeldt kleine hapjes en grotere porties. De gerechtjes komen uit de internationale keuken en zijn bereid met zuivere, lokale producten, die niet noodzakelijk bio zijn, maar wel altijd gebonden zijn aan een bekende lokale kweker.

Dendermondsesteenweg 78, 9000 Gent, tel. 0484 21 12 10, www.alberte-gent.be. Lunch (3 bordjes om te delen): 30 euro. Zaterdag en zondag gesloten.

COOKIE’S

Het door kaarsjes verlichte decor van Cookie’s is opgebouwd uit donker hout en Engels meubilair tegen zwarte muren. De eetbar verschuilt zich in de kleinste Brugse steeg op een steenworp van de Grote Markt. Cookie’s opende tien jaar geleden als praat- en eetcafé en veranderde door het rookverbod in een tapasrestaurant. De keuze aan hapjes om te delen is gevarieerd: toast met ganzenlever en crispy jamon iberico, toast met krab thai style, nobashigarnalen in panko-jasje, tartaar van tonijn met wasabi en soja, gehaktballetjes in kruidige tomatensaus of gegrilde, zoute beenham met tartaarsaus.

De Garre 2, 8000 Brugge, tel. 050 61 35 88, www.cookiescafe.be. Open vanaf 18 uur, gesloten op dinsdag en woensdag. Chef’s Tapa (5 x 54 euro voor 2 pers.), Tapa Trip (vanaf 4 personen, 39 p.p.).

CRAB CLUB

Crab Club is een hippe avondbistro waar alles draait rond schaal- en schelpdieren. De voormalige garage, ingericht door trendsetter Frédéric Nicolay, ligt op een steenworp van de Hallepoort. Het decor is ruw en basic. Binnenkomen doe je aan de kant van het hoger gelegen keukentje, waar drie koks op twee vierkante meter hun kunsten vertonen. Eten doe je in het vertrek naast de keuken, waar de akoestiek te wensen overlaat. De koks kiezen voor een spontane kookstijl, zonder veel techniek. Een leien bord vertelt wat de pot schaft. Alles komt midden op tafel en is, zoals in Azië, bedoeld om te delen.

Waterloosesteenweg 7, 1060 Sint-Gillis, tel. 0472 55 46 95. Dagelijks open van 18 tot 22 uur.

DE SUPERETTE

De zaak met brood-, grill- en pizzarestaurant is een project van Kobe Desramaults (In de Wulf, De Vitrine) en zijn nauwe medewerkers Rose Greene en Sarah Lemke. Alles draait rond manueel gebakken zuurdesembrood, gemaakt van bloem van biogranen. De charcuterie en de boter worden in huis gemaakt. De Superette is een onderdeel van het Wulvenest, dat is gevuld met jonge wolven die een filosofie rond eten en drinken delen en elkaar bevruchten met hun ideeën. Alle gerechten zijn bedoeld om te delen.

Guldenspoorstraat 29, 9000 Gent, tel 09 278 08 08, www.de-superette.be. Open wo-zo 9-17 uur & 18.30-22 uur. Ontbijtformule 19,50 euro, lunchmenu 25 euro, zondagse brunch 25 euro, avondmenu 45 euro.

SAIL & ANCHOR

Michael Yates is 28, komt uit Blackburn en werkte in sterrenrestaurants als Northcote, Martin Wishart (GB) en Librije (NL). Zijn bistro kwam op de plaats van de oude Veranda en opende op 3 maart. Michael Yates bereidt modern, Brits eten. Hij doet dat door klassiekers af te stoffen. Zijn hedendaagse bereidingen op basis van biologische groenten maken de Engelse keuken weer sexy. De kaart vermeldt een zesgangenmenu voor 65 euro en een vijftiental hapjes om te delen.

Guldenvliesstraat 60, 2600 Berchem, tel. 03 430 40 04, www.sailandanchor.be. Zondag is roast day.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content