Hänsel und Gretel

Di 9/12, do 11/12, za 13/12, di 16/12, vr 19/12, 20.00 uur, zo 21/12, 15.00 uur, de Vlaamse Opera Antwerpen, Van Ertbornstraat 8, Antwerpen.

Do 8/1, za 10/1, di 13/1, vr 16/1, 20.00 uur, de Vlaamse Opera Gent, Schouwburgstraat 3, Gent.

Op zo 18/1, 15.00 uur, is er in Gent een speciale familievoorstelling van dit werk. Wie niet ouder is dan achttien jaar betaalt slechts de halve prijs, in eender welke categorie.

Info: tel. 070 22 02 02 (voor Antwerpen en Gent) en www.vlaamseopera.be

K nusper, knusper Knäuschen, wer knuspert mir am Häuschen? Geen hit zo groot in de sprookjestopvijftig of het is ‘Hans en Grietje’ wel.

Dit Märchenspiel in drie beelden van Engelbert Humperdinck (1854-1921) kwam ter wereld als een uit de hand gelopen kerstgeschenk. Humperdincks zus, Adelheid Wette, bewerkte voor haar kinderen het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm. Ze vroeg haar broer om er vier kinderliedjes bij te componeren en kreeg een hele opera die, onder leiding van Richard Strauss, op 23 december 1893 in première ging in Weimar.

Niettegenstaande Humperdincks jaren als assistent van Richard Wagner vindt u in deze opera geen Brünhildes die heksen tot peperkoek bakken. Het grote orkest wordt spaarzamer gebruikt en de leidmotieven hebben meer een symbolische dan een figuuraanduidende waarde. Dit sprookje, waaraan veertien engelen, het zandmannetje en de dauwfee werden toegevoegd, blijft heel intiem; nooit wordt het een groots Wagneriaans spektakel.

Anno 2003 (en ook in 2004) staat het orkest onder leiding van Stefan Klingele, een jonge Duitser die voor de eerste keer het dirigeergestoelte van de Vlaamse Opera beklimt. Regisseur Andreas Homoki tekende vorig seizoen al voor ‘L’Amour des trois oranges’ en is daarmee geen onbekende meer. Ook de decors van Wolfgang Gussmann kon u eerder al bewonderen bij ‘Billy Budd’ en ‘Tristan und Isolde’. Nathalie Karl (sopraan) en Nidia Palacios (mezzosopraan) kruipen in de huid van Hänsel en Gretel, Doris Lamprecht is de Knusperhexe en Werner Van Mechelen heeft als vader de eer om het publiek uit te zwaaien met de moraal van dit verhaal: Merkt des Himmels Strafgericht: Böse Werke dauern nicht!

Het is maar dat u het weet.

Ilka Stevens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content