HALVE EEUW WARME BAKKER

Banketbakkerij Van Heuckelom uit Kasterlee mag voor zichzelf een verjaardagstaart bakken met daarop vijftig kaarsjes. Krokant, vers en ambachtelijk doen het nog steeds, tegen de oprukkende industriële bakkerijen in.

Vader Aloïs Van Heuckelom (76 j.) begon in 1947 een banketbakkerij in de toeristische attractiepool Kasterlee. Vandaag, vijftig jaar later, verkeert zijn nv Bakkerij-Patisserie Van Heuckelom nog steeds in blakende gezondheid, tegen de oprukkende industriële bakkerijen in. De drie zonen van Aloïs Van Heuckelom Jef (47 j.), Paul (43 j.) en Jan (40 j.) zijn de ervers, maar zeker niet de bédervers, zoals het gekende spreekwoord over het lot van familiebedrijven het wil.

Als oudste zoon heeft Jef de algemene leiding over de dertien werknemers en is verantwoordelijk voor de banketafdeling. Die stiel leerde hij aan het Antwerps Provinciaal Voedingsinstituut (PIVA). “Mijn broers zijn technisch sterker,” verduidelijkt hij. “Paul staat in voor de logistiek, het vervoer en het onderhoud van machines, al wat draait en rolt, en voor het klantencontact. Jan is verantwoordelijk voor de productie van brood, de aankoop van grondstoffen en de informatica.”

Niet zonder fierheid runt het triumviraat nog steeds een heus bedrijf in een typische middenstandsector, autonoom én vrij ambachtelijk. Sinds vaders tijd is er uiteraard heel wat veranderd. Vooral het productengamma is flink uitgebreid. Jef Van Heuckelom : “In de banketbakkerij en op het gebied van broodsoorten waren er de voorbije jaren veel nieuwigheden. Wij hebben een winkel in Kasterlee en in Geel en leveren dagelijks aan 35 verkooppunten, koude bakkers en warenhuizen met een broodafdeling, ziekenhuizen en rustoorden. In ’96 steeg onze omzet tot 55 miljoen frank, vorig jaar was dat nog 48 miljoen.”

Maar zelfs voor broodwaren en aanverwante lekkernijen loopt het nu allemaal wat minder lekker. Jef Van Heuckelom : “Industriële bakkerijen spitsen zich toe op bepaalde broodsoorten, leveren aan warenhuizen tegen zeer scherpe prijzen en sturen daar een vertegenwoordiger op af. Dat zijn echte broodfabrieken, met relatief weinig mensen en een hoge automatiseringsgraad. Zij mikken op grote hoeveelheden, gekoppeld aan zeer kleine winstmarges. Met echt bakken heeft dat nog weinig te maken.”

De broers blijven inspelen op kwaliteit, liefde voor het vak en versheid. Daarmee bekoren zij hun klanten. “Gelukkig hebben wij nog goede vakmensen,” zegt Jef. “Toch zijn wij van plan om de productielijnen en de informatica te moderniseren. Wij voelen de recessie wel een beetje. Om hogerop te geraken, moeten wij nu actiever klanten gaan zoeken. In de jaren tachtig liep dat vlotter.

De opvolging in de banketbakkerij zal naar alle waarschijnlijkheid weinig problemen opleveren. De zoon van Jef (24 j.) werkt al in het bedrijf en de 16-jarige zoon van Jan volgt de banketschool in Geel. Uit pure interesse…

JAN, JEF EN PAUL VAN HEUCKELOM Loodsen de warme bakkerij van hun vader naar de volgende eeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content