Hadi in Dubai

Wereldburger in Dubai

“Dubai moet het enige land ter wereld zijn met meer expatriates dan inlandse bevolking. Zowat 80 procent van de inwoners komt uit het buitenland. Je komt er in aanraking met veel verschillende nationaliteiten: mensen uit alle landen van het Midden-Oosten, maar ook Indiërs, Pakistani, Aziaten, Afrikanen en Europeanen. Die diversiteit is ongelofelijk verrijkend, ook op het werk. Je moet leren omgaan met tegengestelde ideeën, logica’s en redeneringen. Sommige culturen hebben immers een andere zienswijze dan wij Europeanen. Je moet overweg kunnen met een zeker vorm van nonchalance.”

Als een vis in het water

“We voelen ons goed in Dubai. Men slooft zich hier uit om het de expats naar hun zin te maken. De service grenst aan het ongelooflijke. Op de parking van de supermarkt wordt je auto bijvoorbeeld gewassen. En om te tanken, hoef je je auto niet uit.”

Geen lokale keuken

“De Emiraten hebben geen echte culinaire traditie. Je kunt wel streekproducten eten, zoals verse of gedroogde vis, melk, kamelen- en schapenvlees, dadels en andere producten afkomstig van de palmteelt. Maar echte nationale gerechten zijn daar niet uit ontstaan. Dubai heeft zich meer laten beïnvloeden door de Arabische en Perzische keuken uit buurlanden als Libanon en Iran. Je vindt hier trouwens producten uit de hele wereld, zelfs speculoosijs made in Belgium.”

Contact met zijn ‘stam’

Om het contact met hun verwanten te onderhouden, maken Hadi en Anouchka uiteraard gebruik van moderne technologieën zoals Skype, webcam en e-mail. Daarnaast hebben ze al veel familie en vrienden over de vloer gehad. “In de zomer was het hier een komen en gaan. Samen met onze gasten hebben we de streek verkend. Aan excursiemogelijkheden geen gebrek.” Zo vinden Hadi en zijn gezin het fijn om in het weekend te gaan vissen of duiken, of om de woestijn te doorkruisen van oase naar oase. Of ze trekken naar Oman, dat nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Hun volgende plan ligt al vast: per luchtballon over de woestijn vliegen.

De megalomane luxe voorbij

“Wie Dubai zegt, denkt vooral aan enorme wolkenkrabbers, skiën in de woestijn, megalomane projecten en een artifi-ciële stad. Sommige dingen zijn inderdaad buiten proportie. Het stikt hier van de super-de-luxehotels. In Dubai staat het enige zevensterrenhotel ter wereld, waar elke kamer zijn eigen butler heeft. Maar niet iedereen rijdt hier met een Rolls-Royce. Veel van de expats die hier wonen, zijn Indiase arbeiders die in de bouwsector werken. Dubai is dan ook een stad van contrasten. Vergeet niet dat er ook een oude stad is, met bootjes, soeks en drukke steegjes. Traditie en modernisme lopen hier in elkaar over.”

DOOR Christophe Charlot

“In Dubai staat het enige zevensterrenhotel ter wereld, waar elke kamer zijn eigen butler heeft”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content