Haarkloverij

Er wordt verteld dat Telly Savalas ooit bewust het besluit nam om kaalhoofdig door het leven te gaan. Maar niet alle mannen heten Kojak: hoe meer ze aan hun lokken gehecht zijn, hoe moeilijker ze het krijgen bij eventuele haaruitval. Een laserbehandeling brengt uitkomst.

In de geschiedenis van de mensheid is het kapsel altijd een manier geweest om de mode te volgen. Tijdens de dolle jaren twintig bijvoorbeeld werd de schaar gezet in de lange vrouwelijke krullen en wilden heel wat dames een jongensachtig kopje. Later kwamen de vetkuiven, in de jaren zestig gevolgd door de lange haren van de hippies als symbool voor ‘Love and Peace’. Dezer dagen laten heel wat homo’s zich kaalscheren uit solidariteit met de aidslijders, hoewel een ‘skinhead’ tot voor kort meestal geassocieerd werd met extreem rechts. Ook sommige sportlui zorgen ervoor dat een kale kop weer modieus wordt.

Henri Braye is kaal sinds zijn zeventiende en staat aan het hoofd van de Internationale Vereniging voor Kaalhoofdigen. Tijdens een rituele inwijdingsceremonie zweren de leden (op een biljartbal!) dat ze niets zullen ondernemen om de haargroei te bevorderen, en dat ze hun kaalheid met opgeheven hoofd zullen beleven.

Diverse wetenschappers zijn meesters geworden in de kunst van de haarkloverij. De ‘International Hair Society’ bijvoorbeeld houdt zich uitsluitend bezig met het bestuderen van de ‘haarcultuur’. Het gen dat rechtstreeks in verband staat met menselijke kaalheid, wordt in detail beschreven. De gegevens zijn afkomstig uit een onderzoek van lange adem, dat teruggaat tot 1848 en de erfelijkheidsleer van Charles Darwin.

Het lijkt vast te staan dat Alopecia Androgenetica te wijten is aan een fout bij het gen dat verantwoordelijk is voor een normale haargroei. Stress, vervuiling en verkeerde shampoos hebben slechts een beperkte invloed, hoewel deze factoren toch het genetisch vastgelegde proces kunnen versnellen. Eén man op drie krijgt tussen 18 en 60 jaar af te rekenen met kaalheid. Dames, lach niet te vlug: ook vrouwen blijven niet altijd gespaard…

Onze hoofdhuid

bevat 100.000 tot 150.000 haren, waarvan 90 procent zich bevindt in de groeifase die 4 tot 8 jaar duurt. De overige 10 procent groeit niet meer of gaat achteruit. Hoe groter het percentage inactieve haren, hoe sterker de haaruitval.

Om de erfelijk bepaalde mannelijke kaalheid te bestrijden, doet men tegenwoordig een beroep op transplantaties. Het esthetische resultaat is echter niet altijd evenredig met de geïnvesteerde bedragen.

Met de huidige operatietechnieken probeert men de haarwortels te herverdelen. In 1989 lanceerde Laser Aesthetic, samen met ingenieurs die gespecialiseerd zijn in medische en chirurgischelasers, de lasertechnologie in de plastische haarchirurgie.

In een Vlaamse kliniek die zich toelegt op esthetische chirurgie (liftingtechnieken, definitief epileren, liposuctie, enz.) worden in één enkele operatie tot 2600 transplantaties uitgevoerd, met een maximum van 8000 haren. Onder plaatselijke verdoving neemt de chirurg een klein stukje huid met veel haren weg aan de haargrens op het achterhoofd (waar bij voortschrijdende kaalheid altijd wel wat begroeiing overblijft). Vervolgens verdeelt hij de haren over de kale plekken. De plaats waar de huid werd weggenomen, wordt gehecht. Er blijft een litteken dat niet dikker is dan een potloodstreepje.

Met behulp van een scanner bepaalt men de optimale verdeling van de haarwortels over de kale delen. De laser boort met de grootste precisie minuscule inplantingsgaatjes met een diameter van 0,4 tot 1 millimeter. De transplantaten (met een, twee of drie wortels) worden met de hand in de kleine haarkanaaltjes ingeplant. Door afwezigheid van zuurstoftoevoer vallen de overgeplante haren uit na twee tot drie weken; daarna groeit een nieuw haar uit de wortel.

Dankzij de laser is het succes van een behandeling niet meer afhankelijk van de vaste hand en het geoefende oog van de chirurg. Deze werkwijze is dan ook niet te vergelijken met het gebruik van scalpel, naald of andere gaatjesmakers. De laser perforeert namelijk schuin, zodat de implantatie kan gebeuren volgens de natuurlijke inplanting van de haren.

De prijs van een dergelijke transplantatie varieert naargelang van het aantal haren, zo lezen we in de reclamefolder. Maar met een gemiddelde investering van 300.000 frank blijft het toch onbetaalbaar voor kaalkoppen die even zuinig moeten zijn op hun centen als op hun schaarse haren…

Laser Aesthetic, Luikersteenweg 230B, 3500 Hasselt; tel. (011) 28.49.94, fax (011) 28.37.47.

RÉGINE CERFONTAINE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content