Haal meer uit Facebook

Zit u ook op Facebook? Dan bent u niet de enige. Een jaar geleden telde deze immens populaire netwerksite meer dan 1 miljoen Belgische leden. Maar hoe kunt u de mogelijkheden nog verder uitbreiden?

Met Facebook (www.face- book.com) onderhoudt u contact met vrienden, kennissen en collega’s. Een professionele meerwaarde heeft dit sociale initiatief niet meteen, maar leuk is het wel. Tot voor kort koos Facebook zelf het webadres waaronder uw profiel terug te vinden was. Dat resulteerde in een lange reeks letters en cijfers. Sinds begin juni is daar verandering in gekomen: u kunt nu een handiger adres als www.facebook.com/uwnaam kiezen. Snel zijn is de boodschap – zeker als u met een populaire naam opgescheept zit.

Bestanden delen

Met het gebruik van ‘apps’ (www.facebook.com/apps) kunt u bovendien enkele handige functies toevoegen aan Facebook. Een heleboel van deze toepassingen is echter niet veel soeps. Wij testten er twee voor u uit. Allereerst: een toepassing waarmee u gemakkelijk documenten, spreadsheets en presentaties kunt delen met uw Facebook-vrienden. Die bestanden moeten dan wel afkomstig zijn van Zoho (www.zoho.com), het gratis online-alternatief voor Office-software als Word, Excel en PowerPoint.

Hoe werkt deze Zoho-app (apps.face-book.com/zohoapp) nu precies? U logt in met uw Zoho-account. Of u maakt er snel eentje aan. Vervolgens kunt u een bestand aanmaken, zoals een spreadsheet (met Zoho Sheet), een document (met Zoho Writer) of een slideshow (met Zoho Show). Het gebruik en de mogelijkheden van Zoho zijn overigens vergelijkbaar met uw vertrouwde Office-software. Gebruikte u al langer Zoho, dan kunt u eenvoudig oudere bestanden importeren. Bovendien is het mogelijk om bestaande Word-, Excel- of PowerPoint-bestanden te uploaden naar de applicatie. Die worden dan geconverteerd naar het Zoho-formaat, zodat ze daarna in Facebook gebruikt kunnen worden. Met een klik op de ‘Invite your friends’-knop nodigt u anderen uit om ze te bekijken en eventueel aan te passen.

Zoeken via foto’s

Ook handig vinden wij Photo Finder (apps.facebook.com/photo-finder). Deze app analyseert foto’s van u en uw Facebook-vrienden en probeert op basis daarvan gezichten te herkennen. De eerste keer kan deze operatie heel wat tijd in beslag nemen – afhankelijk van de grootte van uw kennissennetwerk en het aantal foto’s. Wij waren alvast verbaasd over de kwaliteit van de gebruikte gezichtherkenningstechnologie: Photo Finder haalde tientallen ‘niet-getagde’ foto’s boven in ons contactennetwerk. Stuk voor stuk met de correcte naamsuggestie. Verbluffend.

Maar is deze app dan ook essentieel voor elke Facebook-gebruiker? Neen, zeker niet. Als u echter benieuwd bent naar het feit of er van u foto’s circuleren waar u zelf geen weet van heeft, dan is Photo Finder een handig hulpmiddel. En ook als u foto’s van vrienden wilt ontdekken in fotoalbums van anderen is deze app een aanrader. Handig is trouwens dat u een specifiek lijstje kunt samenstellen van wie in de gaten moet gehouden worden – bijvoorbeeld alleen van uzelf.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content