Gulden driehoek

REAL SOTOGRANDE Een unieke bestemming voor levensgenieters.

De legendarische golfbaan van Valderrama in Sotogrande krijgt deze week de Andalusische Open over de vloer. Op de deelnemerslijst staan twee landgenoten: Thomas Detry en Nicolas Colsaerts. Valderrama, waar in 1997 de Ryder Cup werd gespeeld, is een van de meest prestigieuze golfoorden in Europa. Het parcours werd in 1975 ontworpen door de gereputeerde Amerikaan Robert Trent Jones. Het is omzoomd met parasoldennen en voorzien van duivels moeilijke greens.

Vanwege de technische moeilijkheidsgraad en de hoge exclusiviteit wordt Valderrama wel eens vergeleken met het Amerikaanse Augusta. Ook de Spaanse club is behoorlijk gesloten en voorbehouden voor de socios, zorgvuldig geselecteerde leden. Niet-leden zijn slechts één uur per dag welkom en moeten een greenfee van 450 euro betalen. Dat hoge tarief schrikt golffanaten niet af: de boekingen zitten het hele jaar vol.

Sotogrande, in het zuiden van Spanje tussen Marbella en de Straat van Gibraltar, is dan ook een van de populairste bestemmingen voor golfliefhebbers. De luxueuze badplaats is een Andalusische versie van het Zoute: op een gebied van niet meer dan 5 vierkante kilometer liggen een paar van de mooiste championshipcourses van Zuid-Europa. Daarvan is Valderrama het beschermde monument, hoewel de in 1964 aangelegde Real Sotogrande er niet voor hoeft onder te doen. Ook dat parcours, dicht bij de zee, werd ontworpen door Robert Trend Jones: een magische baan met talloze bunkers, verscheidene waterhindernissen en uitgestrekte greens met talloze hellingen. Deze heel traditionele club organiseerde in het verleden ook grote toernooien, zoals blijkt uit de imposante erelijst die in het clubhuis uithangt. Ook deze club is zeer exclusief, met een greenfee van 250 euro voor bepaalde tijdstippen.

En ten slotte is er ook La Reserva, in 2003 ontworpen door Cabell B. Robinson. Die club, die deel uitmaakt van een luxueus resort met tennis, padel en watersport, hanteert een klassieker greenfeebeleid. De 200 euro die golfliefhebbers er moeten betalen, is zeer gerechtvaardigd. Het parcours is perfect onderhouden, uitdagend en veeleisend, maar vooral spectaculair met adembenemende uitzichten. Dankzij de vele tees en de brede fairways kan het parcours spelers van alle niveaus bekoren.

Valderrama, Sotogrande en La Reserva vormen een gulden driehoek in het golflandschap, een beetje zoals het Californische Monterey met Pebble Beach, Cypress Point en Spanish Bay: dezelfde nabijheid, dezelfde kwaliteit, dezelfde exclusiviteit. En ook telkens een unieke bestemming voor levensgenieters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content