GSM-VERLIEZER MOBILIS

Op zoek naar tweede adem

Gedelegeerd bestuurder Marc Francken van Gevaert heeft er een kater aan overgehouden. Hij is een belangrijke architekt van Mobilis, de gebuisde kandidaat voor het tweede mobilofoonnet. De lobbymacht van Gevaert blijkt zwak te zijn. Ook de Amerikaanse partner BellSouth reageert met droefheid. Het bedrijf was tweemaal kandidaat voor het eerste en tweede GSM-net en likt zijn wonden. Evenmin opgetogen zijn de deelstatelijke partners van Mobilis, Gimv en SRIW.

Taktisch en politiek was het verstandig van Mobilis om die twee publieke regionale investeringsfondsen in het consortium te hijsen. De afgang van Mobilis is voor SRIW-ondervoorzitter Louis Tordeur een persoonlijke nederlaag. Tordeur is een regionalist, hij gelooft in Belgische projekten die ankeren in de basis, dus in Vlaanderen en Wallonië. Mobilis paste in deze strategie.

De ex-partners zullen nu op de merites van het business plan van Mobistar die het tweede GSM-net zal uitbouwen moeten besluiten of ze als geldschieter heil zien in het samenwerkingsverband van Telinfo en France Télécom. Zegt Gimv-topman Gerard Van Acker : “Mobilis heeft zich nog niet ontbonden, we blijven onze kontraktuele verplichtingen naleven. Begin deze week ontvingen we een formeel schrijven van Mobistar, waarin de krijtlijnen voor een participatie zijn uitgetekend.”

Volgens Van Acker is nog steeds een groot deel van de Mobilis-partners waaronder Vlaamse partners zoals Ackermans & van Haaren, Brinvest, Asphales en Lessius, de verzekeringsmaatschappij DVV en de Kredietbank geïnteresseerd in een belang in Mobistar. Die participatie schommelt tussen de 35 à 40 %, omdat France Télécom mikt op een meerderheid binnen Mobistar en Telinfo op 10 %. Een daadwerkelijke intrede lijkt echter nog niet voor morgen. “De zomer van ’96 is niet meer zover af,” glimlacht Van Acker. Dan moet duidelijk worden in hoeverre Mobistar zijn scherpe deadlines kan naleven en een geschikte investeringsopportuniteit is voor de Mobilis-partners.

MARC FRANCKEN (GEVAERT) Hoe sterk/zwak is de lobbymacht van Gevaert ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content