Grote schermen zijn de trend

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De prijzen van smartphones zijn fors gedaald, tegelijk is de kwaliteit erg gestegen. Kiezen wordt steeds moeilijker, alles hangt af van wat je van je toestel verwacht.

Als je een smartphone wilt kopen, zijn het merk en de kostprijs de belangrijkste selectiecriteria. De duurste componenten van zo’n toe-stel zijn opeenvolgend het scherm, de communicatiechipset en het geheugen, volgens gegevens van IHS iSupply dat geregeld smartphones uit elkaar vijst. Daarna volgen de camera en de processor. Het scherm kost minstens het dubbele van elke andere afzonderlijke component. Het 5-duims 1080p-hogedefinitiescherm van de Samsung Galaxy S4 komt zelfs op 32 procent van de materiaalkosten.

Dat maakt schermgrootte en -kwaliteit tot bepalende kostenfactoren, ook al zijn er fabrikanten — denk aan Apple — wier prijskaartje niet evenredig is met de grootte van zijn schermen. In pixels per euro is de iPhone 5 16 GB nu drie keer duurder dan de Sony Xperia Z met zijn Full HD 1080p-scherm. Surfen op sites als Gsmarena of Techradar laat enorme verschillen zien in de verhoudingen tussen prijs en specificaties. Specificaties zeggen misschien niet alles, maar vergelijken is nuttig. De techniek lijkt sneller te evolueren dan de prijzen worden aangepast. Oudere toestellen met achterhaalde specs dragen soms nog verbazend hoge prijskaartjes en niet alleen bij Apple.

Merk

Samsung, Apple, Nokia, HTC en BlackBerry waren in 2012 wereldwijd de best verkochte merken. Samsung groeit, de rest levert marktaandeel in. In de plaats stijgen Huawei, ZTE en eind 2012 Sony. Met Samsung wint ook Android, het smartphonebesturingssysteem van Google. In de GfK-statistieken, die een groot deel van de Belgische smartphonemarkt meten, had Android in de twaalf maanden tot eind februari een marktaandeel van 62 procent in volume, een stijging met 11 procentpunt in een jaar. Wereldwijd produceerde Samsung 42 procent van alle Android-smartphones, volgens IDC.

Windows Phone 8 en de oervader van de smartphones, BlackBerry, vechten voor de kruimels. Dat is een handicap, want de softwareontwikkelaars bouwen hun toepassingen eerst voor Android en iOS. Zelfs bancaire apps worden tegenwoordig alleen voor Android en iOS gelanceerd. Windows en BlackBerry staan in de wacht. Nog een ander element speelt. Wie al Android of iOS heeft en daarvoor toepassingen heeft gekocht, verliest die als hij omschakelt naar een ander systeem.

Voor een comeback moet Nokia re-kenen op zijn solide hardwarereputatie en op de goede kritieken van Windows Phone 8. Volgens IDC was vorig jaar 76 procent van alle Windows Phones een Nokia. En er is uiteraard nog altijd de goede integratie met de Windows-kantoortoepassingen, een terrein waarop ook BlackBerry traditioneel sterk scoort. BlackBerry laat ook toe privé- van professioneel gebruik te scheiden, een plus voor privacy. Wie al Mac of iPad gebruikt, zal ondervinden dat niets zo goed werkt met Apple als Apple.

Scherm

Samsung geeft zijn toppers Super amoled-schermen mee, Apple zweert bij IPS LCD. Een leek ziet nauwelijks het verschil en er zijn fans over en weer. De Sony Xperia Z, de HTC One en de Samsung Galaxy S4 hebben Full HD-schermen met resoluties tussen 440 en 468 pixels per duim. Dat is ver boven de ‘Retina’ 326 pixels per duim van de Apple iPhone 5, die nodig aan een opvolger toe is. Veel pixels op het scherm vergen krachtige processoren. Beneden de 200 euro vallen gsm’s als de Xperia U en de Alcatel One Touch-modellen op door hun gulle specificaties. Iets duurder, maar met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, is de LG Google Nexus 4. Corning Gorilla Glass, nu in versie 2, is een aanrader voor wie weleens iets laat vallen.

Grote schermen zijn de trend. De Samsung Note II is met zijn 5,5 duim een plakkaat, maar past ongelooflijk genoeg nog in vest- en broekzak. Eenhandig nummers kiezen is onbegonnen werk, maar voor surfen en lezen is dit soort ‘phablet’ een aanrader. Grote schermen vergemakkelijken ook het typen omdat de ‘toetsen’ groter zijn. Hou de batterijcapaciteit in de gaten. De Note II heeft niet voor niets een forse 3100 mAh-batterij. Gewicht hangt nochtans niet altijd samen met schermgrootte. De Nokia Lumia 920 wordt met zijn 185 gram een ‘tank’ genoemd, maar zijn scherm is ‘slechts’ 4,5 duim.

Communicatie

4G of geen 4G, dat is de vraag. Smartphones lagen jaren dicht bijeen in communicatiespecificaties. 4G trekt nu duidelijk een lijn. Bekijk het prijsverschil en bedenk dat het overgrote deel van uw gegevensverkeer — er is sprake van 86 procent — via wifi loopt, thuis of op het werk. De 4G-netwerken zijn bij ons ook nog in uitbouw.

Near field communication, een gemakkelijke vorm van gegevensuitwisseling met machines en andere NFC-gebruikers, is in volle opkomst. Apple heeft nog geen NFC, de nieuwe modellen van andere fabrikanten wel.

Camera

Kiekjes en video komen nu van smartphones. Dat maakt de camera’s niet minder frustrerend. Kleurechtheid en opnames bij weinig licht zijn een probleem. Apple en Nokia hebben naar ons gevoel de beste toestellen, maar Samsung heeft met de S3 en S4 grote vooruitgang gemaakt. Laat u niet misleiden door de race naar 13 en meer megapixels. HTC brengt met zijn 4 megapixel-chip op de dure HTC One een zeer lichtgevoelig product. Vlooi de gespecialiseerde websites uit: zij publi-ceren vergelijkende opnames.

En ook nog

Sommige merken — Apple is niet de enige — bouwen veroudering in hun apparaten in. De batterij is niet te vervangen en de opslagcapaciteit is niet uit te breiden. Wie van plan is zijn smartphone lang te gebruiken, houdt daar maar beter rekening mee. Een geheugen van 16 GB is naar ons gevoel na een tijdje aan de krappe kant. Dan is het wel handig die capaciteit met een microSD-kaartje te kunnen uitbreiden. Een vervangbare batterij betekent ook dat u wellicht een krachtiger batterij kan kopen, als u de uithoudingsduur van uw meegeleverde model maar minnetjes vindt.

Smartphones moeten in de regel nog elke nacht aan de lader. Een grote batterij betekent gewoon dat er een energievretende krachtige processor en een dito hogedefinitiescherm op de smartphone zit.

En dan zijn er de puntjes waar u nooit aan denkt, de irriterende details. Er zijn gebruikers die klagen over de geluidsoutput van de speakers op de overigens mooie Sony Xperia Z. Daardoor zouden ze de beltoon niet horen in druk verkeer. Ook daarvoor is het uitvlooien van specs een goed ding.

BRUNO LEIJNSE

Smartphones moeten in de regel nog elke nacht aan de lader.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content