Grote Broer ziet u

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Het verkeer op de E40, seks, alles in orde thuis? – de toepassingen van webcamera’s zijn zo divers als het leven zelf.

Eerstdaags worden in het Heuvelland camera’s geplaatst bij alleenstaande 65-plussers. Ze zullen zich niet meer zo eenzaam voelen. Een interessant idee. Op sites als Earthcam vindt u er honderden bij elkaar: webcamera’s die om de zoveel tijd een flits uit het leven van hun eigenaars op Internet zetten. Alleen zijn de eigenaars van die camera’s gewoonlijk veel jonger. De pionier van het fenomeen, de nu 22-jarige website designer Jennifer Ringley, zet al drie jaar haar hebben en houden op het Web en is nu zelfs begonnen met een RealVideo show.

Deze techniek heeft een praktische oorsprong: telecomspecialist Quentin Stafford-Fraser installeerde de oerversie in de Trojan Room van het Computer Laboratory aan de universiteit van Cambridge om er de koffiepot in de gaten te houden. Dat was in 1991. Inmiddels zet ING Direct zijn callcenter op het Web en vinden immobiliënmakelaars het een geschikt reclamemedium. Zelfs wie geen cybercafé heeft, kan zijn tooghangers op het Web tonen, zodat de surfende buurt weet wie er op post is.

VEEL TOEPASSINGEN

liggen in de bewakingssfeer: uw tweede verblijf vanop afstand surveilleren, uw aannemer controleren, nagaan wat de babysit bij u thuis uitvoert. Webcamera’s zijn goedkoop, gemakkelijk te installeren en kunnen vanaf elke standaard browser bekeken worden, zelfs vanaf een draagbare pc. U vindt even goed toepassingen voor bewegingsdetectie, alarmering en waarschuwingen via de korte-boodschappendienst op uw gsm.

Wat hebt u nodig voor uw eigen webcam?EEN DIGITALE CAMERA

of een frame grabber die van een videocamera digitale beelden maakt. De doorsnee eigenschappen van de huidige producten zijn:

Snelheid: 25 of 30 beelden per seconde.

Kleur: meestal 24 bits (16 miljoen kleuren).

Resolutie: van 352×288 (Videoblaster WebCam II) tot 640×480 pixels (Logitech Color Quickcam II en 3Com Big Picture).

Voorbeelden van merken en Belgische prijzen, inclusief BTW: Logitech Quickcam Color Mac (10.000 fr.), Creative Labs VideoBlaster WebCam II (5300 fr.), Intel Create and Share Camera met PCI-kaart (13.500 fr.). Deze camera’s zijn niet elektronisch verstelbaar.

DE SOFTWARE

haalt de foto’s van de camera en zet ze op het Net. De meeste webcam-eigenaars gebruiken shareware, goedkope pakketten die in proefversie van Internet te halen zijn en waarvoor u later een bescheiden vergoeding betaalt. De software moet aangepast zijn aan uw camera (of vice versa) en aan uw type Internet-aansluiting (zie verder).

DE INTERNET-AANSLUITING.

U kan de webcam rechtstreeks vanaf uw eigen computer op Internet zetten of van bij uw Internet Service Provider. In het eerste geval installeert u een webserver (een soort software). In het tweede geval stuurt u de beelden vanaf uw pc naar uw provider ( uploaden), zoals u dat doet met elk ander beeldmateriaal dat u daar op uw website wil zetten. Dat gebeurt via ftp (zie elders in dit blad, er zit een ftp.exe programma standaard bij Windows).

Op uw webpagina programmeert u dan een instructie van het type: img src=http://www.netpleknaam.com/beeldnaam.jpg. Eén simpele regel. En dan nog een commando om het beeld te verversen, zoals: head meta http-equiv=”Refresh” content=”300″ /head, dat u in dit geval elke 300 seconden een nieuw beeld geeft.

Voorbeelden van software om beelden naar uw provider te sturen: CamRunner van DCN, SpyCam (gratis), iSpy van Ispy WebCam Software. Serversoftware vindt u onder meer bij EMUlive van EMUlive Imaging Corp, WebCam 32 van Neil Korban (bevat bewegingsdetectie), PureCaster van Pure Broadcasting Networks en InetCAM.

Zonder dure aansluiting

Een dure vaste aansluiting naar Internet is niet nodig om een webcam op het Net te zetten. De software kan worden ingesteld om automatisch op regelmatige tijdstippen bij uw provider in te bellen en om een nieuw beeld op uw webpagina achter te laten.

Als u alleen de beelden van uw camera wil bekijken, kan u ook rechtstreeks op uw pc inbellen (als u niet zonaal inbelt, heeft u uiteraard meer telecommunicatiekosten). Linux en Windows NT zijn op dit soort remote access standaard berekend. Voor Windows 95 moet u bulletin board software installeren – ook al gratis te vinden – of een andere oplossing uitkienen.

BRUNO LEIJNSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content