Grote bedrijven Stallaert sloopt en bouwt

Jan Stallaert Algemene Aanneming staat als nieuwkomer op de 74ste plaats van de Grote Gazellen, 52 jaar nadat Jan Stallaert en zijn vrouw Dora Verhaeren met het bedrijf zijn begonnen. Marc en Anne Stallaert, het nageslacht van Jan en Dora, namen ondertussen de fakkel over en bouwden de groep Jan Stallaert, gespecialiseerd in demontage-, grond- en afbraakwerken en de recyclage van bouwafval, verder uit. “Wekelijks gaan we met ‘ons mama’ eten en dan vragen we nog steeds naar haar mening voor belangrijke beslissingen.”

De Groep Jan Stallaert is dus een echt Belgisch familiebedrijf. Een van de weinige in de Grote Gazellenlijst trouwens. “Dat familiaal karakter heeft enorme voordelen voor de flexibiliteit. Mijn zus Anne is verantwoordelijk voor de administratie en het personeel en ik sta vooral in voor het commerciële. We zijn dus met twee om te beslissen en dat gaat een stuk sneller dan in bedrijven waar bijvoorbeeld een lijvige raad van bestuur zijn goedkeuring moet verlenen. Bovendien kunnen we steevast rekenen op enkele belangrijke vertrouwensmensen binnen het bedrijf.”

Door de jaren specialiseerde de onderneming zich ook in andere activiteiten. In 1976 nam het een transportbedrijf over en richtte een containerdienst op. Dit leidde in 1990 tot de oprichting van drie entiteiten: grond- en afbraakwerken, transport en containers. “Bovendien verhuren we ook bouwkundig materiaal en bieden we speciale interventiediensten aan in geval van noodsituaties, zoals branden of instortingen. Dat team staat dag en nacht klaar om de hulpdiensten ondersteuning te verlenen.”

In 2000 besloot het bedrijf om in een recyclagedivisie te investeren. STAR (STAllaert Recycling) houdt zich, onder de hoede van de derde generatie, bezig met de sortering en verwerking van bouw- en sloopafval in Vilvoorde. Dit jaar ontstond Stasbest, gespecialiseerd in de verwijdering van asbest. Op die manier is de cirkel rond. Jan Stallaert verricht de grond- en afbraakwerken en haalt vervolgens het sloop- en bouwafval op om te sorteren en te verwerken tot nieuwe grondstoffen. “We zijn volop bezig met de plannen en voorbereidingen voor nieuwe bedrijfsgebouwen en kantoren in Grimbergen.”

De firma is vooral actief in België, maar voerde ook al werken uit in Nederland en Frankrijk. Enkele spectaculaire projecten zijn de ontmanteling van de giethallen van staalfabriek Duferco Tubize, de demontage van de monumentale brug van Vroenhoven over het Albertkanaal, de sloop van het gecrashte vliegtuig van Kalitta Air in 2008 of de afbraak van gebouwen op de luchthavensite in Zaventem. (T)

FB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content