Grootbanken maken kleine belegger het hof

ING België reageert met een nieuwe app voor doe-het-zelfbeleggers (Self Invest) en scherpe tarieven voor handelen in aandelen op Re=Bel van Belfius. De transactiekosten zakken bij ING België van 0,5 naar 0,35 procent voor Euronext Brussel, Amsterdam en Parijs, en de minimumkosten van 20 naar 1 euro. Daarmee mikt de grootbank op de kleine beleggers die enkele honderden euro’s in een bedrijf willen investeren.

Belfius lanceerde afgelopen zomer de beleggingsapp Re=Bel en liet onlangs weten dat er al 35.000 klanten gebruik van maken. Het is een manier om meer spaarders aan het beleggen te zetten. Het teveel aan spaargeld kost de banken handenvol geld, omdat ze 0,5 procent strafrente betalen om de overtollige liquiditeiten bij de Europese Centrale Bank in bewaring te geven. ING België nam al enkele initiatieven om het spaargeld binnen de perken te houden, zoals het doorrekenen van die strafrente aan spaarders met meer dan 250.000 euro spaargeld.

Voor beleggers die bijvoorbeeld voor 1.000 euro aandelen willen kopen, liggen de transactiekosten bij Re=Bel (3 euro) een halve euro lager dan bij Self Invest (3,5 euro). Let wel: waar Re=Bel de bewaarkosten liet vallen, behoudt ING België het bewaarloon van 0,0242 procent met een minimum van 0,3025 euro per lijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content