GROETEN MET GROENTEN

Een wenskaart in stukken scheuren en begraven, is meestal geen blijk van waardering. Behalve als ze van Pangaea komt.

De Bloomin’ Flower Cards vallen onmiddellijk op door hun wat ruwe, hobbelige buitenkant. Bij nader toezien blijken er zaadjes in het papier te zitten. Als je de kaart plant, zie je bij wijze van spreken de wensen van de afzender groeien. Het gamma omvat dertig verschillende soorten : bloemenkaarten, kruidenkaarten en groentenkaarten. En voor de feestdagen een exemplaar met kerstboomzaad.

De eenmanszaak Pangaea in Heist-op-den-Berg heeft de exclusieve verdeling voor de Benelux. Zaakvoerder Geert De Smet : “Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd, maar door mijn belangstelling voor het milieu heb ik ontdekt dat er heel originele en leuke dingen bestaan. Die probeer ik aan de man te brengen. Via Internet ben ik in contact gekomen met een Amerikaanse wenskaartenfabrikant in Boulder, Colorado.” Elke kaart bestaat uit twee delen. De buitenkaart met meer dan 100 zaadjes wordt op ambachtelijke wijze gemaakt uit papierafval. De binnenkaart bestaat uit ongestreken gerecycleerd papier, bedrukt met plantaardige inkt. De twee delen zijn aan elkaar geknoopt met raffia uit Madagascar. De Smet verwacht dat ze in de Benelux goed zullen verkopen. Daarbuiten zijn de kaarten alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Canada en Engeland. Hij heeft alvast gezorgd voor een vertaling van de oorspronkelijk Engelse tekst naar het Nederlands, Frans en Duits.

Maar Pangaea heeft meer te bieden dan kaarten alleen. Het is een winkel en groothandel die kwaliteitsproducten van gerecycleerd, natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal verkoopt aan particulieren, verenigingen en winkels. De producten komen uit alle delen van de wereld en vormen een bont allegaartje van papierwaren, geschenken, hobby- en knutselmateriaal, huishoudelijke producten en tuinproducten. Speelgoed op zonne-energie, compostvaten en emmers van gerecycleerd polyethyleen, schriften en foto-albums van handgeschept Indiaas papier zijn slechts enkele van de meest markante voorbeelden. Ook hier is de rode draad van Internet duidelijk aanwezig. Zo kwam Geert De Smet in Canada patroonspeelgoed op het spoor. Het is een soort vereenvoudigd bouwpakket waarbij je alleen een plan op patroonpapier koopt. De tekening breng je over op karton dat je zelf hebt liggen of dat je ergens gratis kunt krijgen. Met de delen die je uitsnijdt, knutsel je een vliegende schotel, een zwaan of een kasteel ineen. Via de elektronische snelweg ontdekte hij ook een bedrijf dat fietsonderdelen recycleert tot designvoorwerpen.

“In het begin dacht ik dat vooral milieubewuste mensen geïnteresseerd zouden zijn, maar eigenlijk komt iedereen die iets speciaals zoekt naar de winkel.” Het is nog te vroeg om een jaaromzet te ramen, omdat de zaak maar sedert oktober 1996 bestaat. Maar aan toekomstplannen geen gebrek : Geert De Smet wil deelnemen aan beurzen en geregeld een catalogus uitbrengen waarvoor hij de grafische elementen gaat halen op hoe kan het anders Internet.

GEERT DE SMET (PANGAEA) Via Internet op het spoor van leveranciers van milieuvriendelijke kwaliteitsproducten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content