Groene promenade in Beervelde

Voor de 32ste uitgave van de ‘Tuindagen van Beervelde’ is graaf Renaud de Kerchove de Denterghem erin geslaagd de kruim van boomkwekers, sierplantenkwekers en tuinarchitecten naar zijn domein te lokken. Afspraak op 8, 9 en 10 oktober.

De Tuindagen van Beervelde: vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 oktober, van 10.00 tot 17.00 uur, www.parkvanbeervelde.be

Twee keer per jaar komen duizenden liefhebbers afgezakt naar de Tuindagen van Beervelde, een evenement dat een solide reputatie van topklasse geniet, mee door de faam en de koopkracht van zijn bezoekers. Maar Beervelde is ook een afspraak voor de gewone liefhebber die het weet van horen zeggen, er een dagje voor uittrekt en niet alleen zijn ogen de kost geeft. Er valt immers ook een hapje en een drankje te nuttigen en de hele manifestatie baadt in een hartelijke en warme sfeer. Wat wil een mens nog meer?

Dat de organisator zelf eigenaar is van het domein, is een doorslaggevende factor in het succes. Dit schitterende domein werd aangelegd in 1873 en wordt sindsdien elke dag minutieus onderhouden. Slechts twee keer per jaar gaat de poort open om een publiek van tuinliefhebbers te ontvangen. Prestigieuze namen zoals sierteler Jan Spruyt uit Buggenhout (leverancier van het koninklijk hof), rozenkweker Rudy Velle van Boomkwekerij Louis Lens in Oudenburg of specialist in oude groenten Peter Bauwens ontbreken nooit op de afspraak.

23.000 bezoekers op drie dagen

Het evenement bestaat al vijf jaar. Toen graaf de Kerchove in 1985 overleed, wisten zijn weduwe en drie zonen eigenlijk geen raad met hun schitterende eigendom van 25 hectare in Beervelde bij Lochristi. Verkopen was niet aan de orde, maar het domein – eigenlijk slechts een tweede verblijfplaats – vereiste heel wat onderhoud. Het was daardoor een bron van veel hoofdbrekens: hoewel niemand er uiteindelijk voordeel bij had, slorpte al dat onderhoud aanzienlijke bedragen op.

In 1989 stelde graaf Renaud de Kerchove een oplossing voor aan zijn broers: hij zou zijn intrek nemen in de woning en er enkele activiteiten ontplooien waarvan de opbrengst zou dienen om het onderhoud van het domein te bekostigen. Een bezoek aan de Journées des Plantes in Courson (vlakbij Parijs) inspireerde de graaf om een analoog avontuur te wagen op het familie- domein in België.

Catherine, de eerste echtgenote van de graaf, was een graag geziene figuur in Brusselse mondaine kringen. Zij was het die korte tijd voor haar overlijden het vuur écht aan de lont stak door haar kennissenkring – een standingvolle clientèle – naar de Tuindagen van Beervelde te lokken. Daarna bleef het evenement onverminderd succes boeken, onder meer omdat het echtpaar Renaud en Christine de Kerchove enorm hard is blijven werken om het hoge niveau van Beervelde te handhaven. Tijdens de eerste uitgave in 1989 (één enkele dag) kwamen ongeveer 5000 bezoekers opdagen voor dertig exposanten. De Tuindagen van Beervelde zijn intussen uitgegroeid tot een driedaags evenement met 190 exposanten (boom- en sierplantenkwekers en tuinarchitecten) voor 23.000 bezoekers.

Een droom van een decor

Organisatie, onthaal, diensten en kwaliteit van exposanten en bezoekers zijn essentieel, maar de natuurlijke troeven van het park dragen evenzeer bij tot het succes van het evenement. Het schitterend ontworpen domein wordt perfect onderhouden en dankzij de zanderige bodem van deze streek laten de vrachtwagens van de exposanten zelfs bij slecht weer nauwelijks sporen achter. De parkeerterreinen liggen vlakbij, maar zijn handig verborgen voor het oog. Het park biedt behalve de exposantenzone niet minder dan 5 kilometer wandelpaden die onweerstaanbaar uitnodigen voor een promenade door de 25 hectare parken en bosjes. Een mooier decor voor een dergelijk evenement kan je je nauwelijks voorstellen.

Volgens graaf Renaud de Kerchove worden de bezoekers in Beervelde vooral aangetrokken door het aanbod (het breedste in heel België), het nationale en internationale karakter van de exposanten en de mogelijkheid om te overleggen met échte professionals, die in tegenstelling tot de kassiers en kassajuffers in tuincentra persoonlijk advies kunnen geven. Zwembaden en machines worden bewust uit het aanbod geweerd om het esthetische aspect te vrijwaren.

Beroemde groene vingers

Koningin Paola, die be-kendstaat voor haar groene vingers, werd nog niet gesignaleerd tijdens de Tuindagen van Beervelde. Elk jaar opnieuw duiken echter heel wat leden op van de hogere burgerij, personaliteiten en andere topmensen uit het bedrijfsleven. Prins Laurent, Mark Eyskens, Dirk Frimout, Helmut Lotti, Johan Museeuw zijn min of meer vaste bezoekers van Beervelde. Ook Etienne Van Campenhout (Petercam), Jan Huyghebaert (Almanij), baron Daniel Janssen (Solvay, UCB) en anderen maakten er al hun opwachting…

Beroemd of niet, het aantal bezoekers stijgt elk jaar. De maximale capaciteit (die de graaf heeft vastgelegd op 12.000 bezoekers per dag) is echter nog niet bereikt. Zodra het zover is, zal de toegangsprijs – momenteel 8 euro per persoon (6,25 euro per persoon voor groepen van minstens 25 personen; tot veertien jaar gratis) – ongetwijfeld stevig de hoogte ingaan. Maar dat is nu nog niet aan de orde.

Graaf Renaud de Kerchove: “Beervelde wil méér zijn dan een tuinsalon, een bloemenmarkt of een plantenbeurs. Beervelde wil in de eerste plaats een sfeervol tuinfeest zijn, een ontmoetingsplaats voor tuinliefhebbers in een natuurlijke omgeving. Tot nu toe is ons dat elke keer gelukt. ô

Serge Vanmaercke

Elk jaar opnieuw duiken hier heel wat leden op van de hogere burgerij, personaliteiten en andere topmensen uit het bedrijfsleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content