Groene kok op dreef

Broes Tavernier is de zoon van de voormalig groene minister Jef Tavernier. Hij werd voorbereid in de koksschool Spermalie en specialiseerde zich tot banketbakker in Ter Groene Poorte in Brugge. Hij ging in de leer in toprestaurants, zoals Sir Anthony Van Dyck, ‘t Molentje, ‘t Hof van Cleve en Bistro Refter en De Karmeliet. Partner Lien D’Hooge studeerde af als kinesitherapeut, ging aan de slag als accountmanager en kluste in haar vrije tijd in de horeca. De twee openden in 2011 ‘t Vijfde Seizoen, waar D’Hooge zich ontpopte als een kordate gastvrouw. Tavernier presenteert een pure productkeuken en probeert, door rechtstreekse contacten met de kwekers, de keten kort te houden. De inrichting is ontworpen door de bekende horeca-architect Lieven Musschoot. Hij plaatste de keuken achter glas.

De kaart vermeldt een twaalftal bereidingen, die men terugvindt in de populaire menu’s. Vegetariërs kunnen hun hart ophalen aan het VeldVerlangen Menu (54 euro, 4 gangen). De wijnkaart speelt in op nieuwe tendensen en is vakkundig samengesteld door Stijn Van der Beken, sommelier van ‘t Huis van Lede. Wij kozen het menu Zomerverlangen (56 of 77 euro met bijpassende wijnen). Mooie en lekkere hapjes zetten de toon: appel met rode biet en gepofte quinoa, handgepelde garnalen met venkelsoepje en gelei van schaal- en schelpdieren met erwtjes, mousse van eendenlever en crunch van sesam. Tartaar van Belfum Angus met oester kwam met een passend glaasje Vinho Verde, Muros Antigos van de wijnmaker Anselmo Mendes. Malse spaghetti van Nieuwpoortse zeekat (inktvis) was gecombineerd met krokant gebakken artisjok, biotomaat uit Ruddervoorde, crème van gefermenteerde zwarte knoflook en een frisse, zomerse, licht gekleurde rode Bardolino Massimo Ronça in het glas. Filet van barbarie-eend lag in het bord met crème van gember, fris gemarineerde jonge wortel en tempura van wortel met specerijensaus. De op lage temperatuur gegaarde boutjes werden afzonderlijk opgediend met gepofte boekweit. Daarbij kwam een Côte du Rhone, La Ferme du Mont. Karamelperzik uit de oven met mousse van citroen en amandel, citroenijs, rode bessen en West-Vlaamse boterwafels was de smakelijke afsluiter.

Eten in ‘t Vijfde Seizoen geeft je een goed gevoel dankzij de lage drempel en de lekkere, zuivere bereidingen. Eind 2017 opent Eetalage in het achterliggend pand, dat uitgeeft op de Brouwerijstraat. De productiekeuken van die winkel met traiteursgerechten komt onder het beheer van souschef Jeroen Poppe. Ook daar zijn duurzaam, lokaal, ecologisch en toegankelijk de trefwoorden.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content