GROENE JONGENS

De Amerikaanse wereldleider in inkten, Sun Chemical, krijgt in 33 van zijn 34 Europese vestigingen geen milieuklachten. Maar in Ternat wél.

In zeven jaar zeven miljoen frank kosten voor advocaten, vier rechtszaken die nog lopen voor de Raad van State, tientallen inspecties, zonder dat het bedrijf ooit in het ongelijk werd gesteld. “Men ging zelfs zover ons toiletwater te controleren ! Ik weet echt niet hoe dat zou verschillen van andere bedrijven. Sun Chemical is geen gevaarlijk chemisch bedrijf. We mengen verven om bepaalde kleuren te krijgen. We werken met twee solventen die minder risico’s inhouden dan benzine. We liggen in een gebied voor zware industrie, maar zijn minder gevaarlijk dan het benzinestation om de hoek,” zucht directeur Raymond Verding.

In december 1990 sluit nv Sun Chemical zijn vestigingen in Ukkel en Sint-Pieters-Leeuw. De voormalige verffabriek Sikkens in Ternat wordt ingepalmd. 150 werknemers zijn er aan de slag, de investering bedraagt 800 miljoen. Waarvan 80 miljoen voor milieu-investeringen. Sun Chemical Ternat is daarmee het modernst uitgeruste van alle 34 vestigingen in Europa. Toch kreeg het bedrijf van in het begin tegenwind. “Steeds dezelfde twee buurtbewoners bevechten de hele industrie in Ternat. Iedereen mag ons bedrijf bezoeken, ook die twee heren. Maar zij hebben de uitnodiging steevast geweigerd,” vertelt personeelsdirecteur Jan Keuleers.

De gerechtelijke procedures zorgen bij het personeel voor de nodige stress. Een gedwongen sluiting blijft in het achterhoofd spoken, al haalde Sun Chemical tot vandaag steeds zijn gelijk. “Het is voor ons heel moeilijk om hier weg te gaan. We hebben 800 miljoen geïnvesteerd. Onze moedermaatschappij zit met deze zaak uiteraard verveeld. Het maakt onze onderhandelingspositie voor bijkomende investeringen ook moeilijk. Maar we hebben goede producten en ons marktaandeel en onze omzet stijgen”, weet Raymond Verding.

Sun Chemical België is een 100 %-dochter van de gelijknamige Amerikaanse moeder. Sun Chemical in Ternat maakt pasta- en vloeibare inkten. De pasta-inkt is bestemd voor drukkerijen, de vloeibare voor verpakkingen. Klanten zijn onder meer De Persgroep, Roularta en de VUM. De omzet in 1996 bedroeg twee miljard, een verdubbeling ten opzichte van 1990. “En dat op een markt die sinds zeven jaar dalende prijzen kent. We hebben in België een marktaandeel van 43 %. Onze moeder in New Jersey gelooft sterk in Ternat”.

JAN KEULEERS, RAYMOND VERDING (SUN CHEMICAL) : Dit bedrijf is minder gevaarlijk dan het bezinestation om de hoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content