Groen groeit

De vier fondsen van Impax die BNP Paribas Investment Partners aanbiedt aan zijn cliënten, halen meer dan de helft van hun omzet uit milieugerelateerde activiteiten.

Groene fondsen worden almaar populairder. De Britse vermogensbeheerder Impax Asset Management is verantwoordelijk voor het beheer van vier milieufondsen die BNP Paribas Investment Partners aanbiedt aan zijn cliënten. Er zijn twee producten die beleggen in alle milieusegmenten (Parvest Environmental Opportunities en Parvest Global Environnement) en twee zijn gespecialiseerd in een specifiek marktsegment (Parvest Aqua en Parvest SMaRT Food).

“Wij beleggen alleen in bedrijven die meer dan de helft van hun omzet halen uit milieugerelateerde activiteiten, zoals energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, afvalbeheer, recycling, duurzame landbouw en water”, onderstreept Bruce Jenkyns-Jones, head of listed equities bij Impax. “We zijn ervan overtuigd dat die segmenten de komende jaren sterk zullen groeien. Doordat die thema’s zo veelzijdig zijn, kunnen we daarrond grote en gediversifieerde portefeuilles samenstellen.” Het waterfonds Parvest Aqua belegt bijvoorbeeld in industriële waarden en nutsbedrijven, terwijl het SMaRT Food-fonds focust op sectoren als consumptie en landbouw.

Terwijl Impax tot voor enkele jaren kon investeren in ongeveer 250 bedrijven, zijn dat er nu meer dan 1500. “De fondsen belegden vroeger bijna uitsluitend in Europese en Amerikaanse aandelen. Nu komt 20 à 25 procent van de bedrijven uit opkomende landen als Brazilië of India. Dat is het gevolg van de striktere milieuregels die hun overheden hebben opgelegd.”

Gespecialiseerde fondsen

Parvest Aqua had het meeste commerciële succes sinds zijn lancering in januari 2009. Het beheert voor meer dan 1 miljard euro aan activa. “In de watersector zijn veel uiterst stabiele bedrijven actief, waardoor die hoger worden gewaardeerd dan de markt. De jaarlijkse groei draait rond 7 procent. Tegen 2030 wordt in die sector meer dan 21 miljard dollar geïnvesteerd”, zegt Jenkyns-Jones. Eind december bedroeg het gemiddelde jaarrendement over drie jaar meer dan 16 procent.

De jongste telg van het Impax-gamma van BNP Paribas Investment Partners, het fonds Parvest SMaRT Food, werd gelanceerd in april 2015. “Ook de bedrijven in dat segment zijn zeer stabiel. Het fonds belegt in de hele voedselketen, vanaf de productie tot de distributie, om in te spelen op veranderingen in de consumptiegewoonten, zoals gezonde voeding, organisch voedsel en duurzame landbouw. Maar segmenten zoals meststoffen en palmolie laten we links liggen”, onderstreept Bruce Jenkyns-Jones.

Algemene fondsen

2012 was een barslecht jaar voor hernieuwbare energie. Veel beleggers hebben geld verloren aan fondsen die inzetten op dat thema. “Het is een heel volatiel segment. Daarom willen we geen fonds lanceren dat alleen inzet op energie. We investeren daarin via een breder fonds”, zegt Jenkyns-Jones.

15 procent van de portefeuille van Parvest Environmental Opportunities is belegd in hernieuwbare energie en 25 procent in bedrijven die zijn gespecialiseerd in energie-efficiëntie. “Wij hebben onlangs winst genomen op die tweede groep bedrijven, om onze positie in de eerste te versterken”, aldus Jenkyns-Jones. De rest van de portefeuille is belegd in water (32 %), afvalbeheer (19 %) en voeding en landbouw (8 %). Het fonds is volatieler dan Parvest Global Environment, dat belegt in grotere kapitalisaties. “Beide fondsen delen ongeveer 30 procent van de bedrijven in de portefeuille.”

Waardering

Jenkyns-Jones benadrukt dat de waarderingen van milieubedrijven aantrekkelijk blijven, op enkele uitzonderingen na. “Tesla hebben we bijvoorbeeld niet in onze portefeuille opgenomen vanwege de ongunstige ratio’s van het aandeel. We hebben wel leveranciers van die autofabrikant in portefeuille.”

Bruce Jenkyns-Jones meent dat bedrijven in de milieusector op korte termijn niet te maken krijgen met disruptie zoals andere sectoren. “In de meeste segmenten die ik volg, verwacht ik veeleer een evolutie dan een revolutie. Maar als de oplossingen voor energieopslag democratischer worden, is het wel mogelijk dat de markt van de traditionele energie wordt ontwricht. Toch zal het nog minstens twee decennia duren eer we zo’n omwenteling meemaken.”

Frédéric Dineur

“In de meeste segmenten die ik volg, verwacht ik veeleer een evolutie dan een revolutie” – Bruce Jenkyns-Jones, Impax

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content