Grimbergen 2002

G rimbergen 2002 heeft niet de megalomane pretenties van een groots opgezette kunstshow. Curator Luk Lambrecht nam de tekst ‘De weg naar San Giovanni’ van Italo Calvino als leidraad. Voor Lambrecht is de wandeling een activiteit die het denken stimuleert en de wandelaar aanzet om de confrontatie met wereldbeschouwingen van anderen aan te gaan.

De wandeling door en rond het landelijke Grimbergen nodigt uit tot een ontspannend verwijlen in eigen bevindingen of gesprekken met medewandelaars over de op het parcours neergezette kunstwerken. De kleinschaligheid van het project, waaraan negen kunstenaars participeren, biedt de nodige ruimte en tijd om op een rustige manier van de werken te genieten.

In het MOT (Museum voor de Oudere Technieken) bouwde Jan De Cock zijn ‘Randschade Fig. 8’ op. De installatie van De Cock en de video’s van Ann Veronica Janssens (verspreid over drie cafés) zijn de enige werken die, aangezien ze binnenkamers zijn, gebonden zijn aan sluitingsuren. Thomas Schütte pootte in het aangrenzende park een indrukwekkende sculptuur van geoxideerd staal neer en Lili Dujouri plaatste een stuk Portugees roze marmer in de ruïne van het Prinsenkasteel. De titel van haar werk, ‘Aubade’, spreekt echter meer tot de verbeelding dan het werk zelf. Christophe Terlinden laat de beiaard van de abdijkerk op het Kerkplein om het uur (van 8.00 uur tot 20.00 uur) een bekend deuntje spelen. De monumentale sculptuur van theatermaker Jan Lauwers en het schitterende ‘landelijke plateau’ van Job Koelewijn sluiten het parcours memorabel af.

De catalogus met foto’s van Maarten Vanden Abeele, achtergrondinformatie over het concept en de deelnemende kunstenaars en negen literaire teksten (van onder meer Peter Verhelst, Eric De Kuyper en Jan Ritsema) kost 5 euro, een bon voor een glas ‘Grimbergen’ inbegrepen.

Piet Goethals [{ssquf}]

Grimbergen 2002: tot en met 15 september, dagelijks van 14.00 uur tot 18.00 uur.

Info: 02-263 03 43

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content