Griekse keuken

Karras produceert en verpakt een gevarieerd gamma Griekse specialiteiten. Het bedrijf levert aan supermarkten en groothandelaars. Binnenkort beslist het over een uitbreiding.

Ionna Karras‘ vader kwam in 1955 naar België om in de mijnen te werken. De rest van de familie is kort daarna overgekomen. “Tien jaar later heeft hij een kleine kruidenierswinkel geopend en goed uitgebouwd. In het begin werkte ik voor hem, samen met mijn man. Daarna hebben we beslist om marktkramer te worden”, zegt Ionna Karras.

In het begin hadden Dimitrios en Ioanna Karras niet meer dan een houten kraampje, maar dat vervingen ze al snel door een vrachtwagen. Ze verkochten een uitgebreid gamma voedselproducten, waaronder Griekse specialiteiten. “Op iedere markt liet ik de mensen proeven, zodat ze onze producten konden leren kennen. In het begin waren dat niet uitsluitend Griekse gerechten.”

Beetje bij beetje bouwen Ioanna Karras en haar man die specialiteit uit. In 1989 stoppen ze met de verkoop op de markt en beslissen ze om zich te specialiseren in Griekse gerechten ( tarama, tzatziki, gevulde wingerdblaadjes, mezze enzovoort) voor groothandelaars en supermarkten. “Naïef genoeg dacht ik supermarkten even snel te kunnen verleiden als de mensen van de markt”, zegt Ioanna Karras. “Maar ze kenden de producten niet en zagen niet in hoe ze te commercialiseren.” Daarom nemen ze in 1991 contact op met het bedrijvencentrum Heracles in Charleroi. De specialisten van het centrum wijzigen onder andere het imago van het merk Karras. Het bedrijf installeert zich in Gilly, dat ze in 1995 weer verlaten om hun intrek te nemen in nieuwe gebouwen in Fleurus. De coöperatieve vennootschap maakt van die verandering ook gebruik om zich om te vormen tot een naamloze vennootschap.

Ionna Karras produceert een hele reeks Griekse specialiteiten die het bedrijf onder haar eigen merk of dat van de distributeur verkoopt aan grote supermarkten en aan groothandelaars. Ze exporteert ook wat naar Frankrijk en Nederland. Vorig jaar haalde ze een omzet van bijna 100 miljoen frank met een vijftiental werknemers.

Karras overweegt het om binnenkort te investeren in nieuwe gebouwen. Die vergroting zal echter niets veranderen aan de filosofie van Karras. “We willen op ons ritme blijven werken”, verzekert ze. “Het is belangrijk dat je niet te groot wordt, opdat iedereen zich goed zou blijven voelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content