GREENSPAN VEROORZAAKTE NIET DEZE CORRECTIE

Geert Noels Geert Noels is chief economist van Econopolis.

H et is onzin om de aandelencorrectie van de afgelopen weken toe te schrijven aan gewezen Fed-voorzitter Alan Greenspan. Daarvoor is ze veel te klein. De correctie die Greenspan vroeg of laat zal veroorzaken, zal veel groter zijn.

Wat is de overeenkomst tussen popzangeres Britney Spears en Alan Greenspan, de gewezen voorzitter van de Amerikaanse centrale bank? Ze zijn allebei kaal en smeken om media-aandacht. Beiden werken ook aan een comeback, onder meer door met straffe uitspraken of acties in de media te komen. Het is geen toeval dat dit in het geval van Greenspan ongeveer gebeurt één jaar nadat hij de fakkel doorgaf aan Ben Bernanke. Bestaat er niet zoiets als een ongeschreven politieke wet die vooropstelt dat je een jaar stilte in acht moet nemen?

Het R-woord. De mogelijkheden om aandacht te trekken, zijn voor Alan Greenspan uiteraard beperkter dan voor Britney Spears. Eén woord volstond echter om gehoor te krijgen bij de media én de markten. Tijdens zijn jarenlange Fed-voorzitterschap slaagde Greenspan er geen enkele keer in om het woord recessie over de lippen te krijgen. Telkens hij het wilde uitspreken, kwam er robuust uit zijn keel. Ontelbare keren legde Greenspan uit hoe robuust de Amerikaanse economie wel was. Zelfs tijdens moeilijke momenten was alles robuust. Almaar robuuster trouwens, naarmate Amerikaanse gezinnen nieuwe schulden op zich namen, die ze vooral met hypotheken financierden. In april 2005 loofde hij nog de nieuwe financiële technieken in die hypotheekfinanciering. “Deze verbetering heeft geleid tot een snelle groei van de ‘sub-prime’-hypotheekmarkt, die een constructieve innovatie stimuleert die zowel beantwoordt aan de vraag van beleggers als voordelig is voor de consument. “ Twee jaar later staat dat deel van de hypotheekmarkt echter op instorten, en vormt het een van de ingrediënten van Greenspans recessievoorspelling. Het risico dat er dit jaar nog een recessie komt, schat hij op één op drie. Greenspan zou er wellicht niet over spreken als hij het risico in werkelijkheid niet veel hoger zou inschatten.

Kleine correctie, grote media-aandacht. De woorden van Greenspan vielen samen met het begin van een kleine correctie op de beurzen. Het is echter onzin om een verband tussen beide te leggen. Een dag na Greenspans uitspraken stegen de beurzen zelfs. Greenspan heeft geen angst veroorzaakt, integendeel. Vroeg of laat komt er een correctie die we wél zullen kunnen toeschrijven aan de maestro. En die zal veel ingrijpender zijn dan de afgelopen minicorrectie. Ze zal dan ook niet worden toegedicht aan zijn uitspraken op dat moment, maar aan zijn daden jaren geleden… Nooit heeft een relatief onbeduidende beurscorrectie trouwens zoveel media-aandacht gekregen. Wellicht omdat China in het verhaal voorkwam, maar waarschijnlijker nog omdat beleggers compleet vergeten zijn dat aandelenmarkten wel eens een periode van dalingen kunnen meemaken die langer dan enkele uren duurt. Echt sterke correcties worden echter gedragen door een grote bezorgdheid. En tijdens de afgelopen aandelencorrectie ontbrak zo’n angstfactor. Er was geen geopolitieke, financiële of economische vrees die de verkoopdruk van de beleggers dagelijks kon voeden.

Een Amerikaanse recessie zou natuurlijk wel een sterkere correctie kunnen voeden. Het risico dat er in de volgende zes maanden zo’n recessie komt, is niet alleen volgens Greenspan één op drie. Ook een kwantitatief recessiemodel ziet (iets meer dan) één kans op drie. Probleem is dat recessies altijd onverwacht opduiken, zelfs voor voorspellers en hun modellen. In het verleden is zo’n risico van één op drie… in 100 % van de gevallen gevolgd door een officiële recessie.

Baksteen óp de maag. Als de Amerikaanse economie naar een recessie afglijdt, zal dat wegens de uitdiepende crisis in de vastgoedmarkt zijn. De huizenbouw koelt sterk af, en vooral de financiële gevolgen daarvan beginnen duidelijk te worden. De baksteen begint zwaar op de maag te liggen van de Amerikaanse gezinnen.

Het risico dat er dit jaar een recessie komt, is volgens mij iets meer dan 50 %. Om precies te zijn: 50,5 %. Als het niet zover komt, zal dat vooral zijn omdat Fed-voorzitter Ben Bernanke er hetzelfde over denkt, en dus dit jaar de rente zal laten dalen. Maar ook de sterkte van de rest van de wereldeconomie is een positieve factor.

Alan Greenspan werkt intussen aan een boek dat The Age of Turbulence zal heten. Het zou ook een goede titel kunnen zijn voor de nieuwe cd waaraan Britney werkt. De voorstelling van Greenspans boek is gepland voor begin september 2007. Het zou nog op méér media-aandacht kunnen rekenen als net op dat moment zijn recessievoorspelling uitkomt…

De auteur is hoofdeconoom van Petercam Vermogensbeheer. Reacties: visienoels@trends.be

Geert Noels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content