Grand-crujaar 2016

© REUTERS

Voor de aandeelhouders van Picanol werd 2016 andermaal een uitstekend jaar. De koers van het aandeel steeg met 71 procent, een historisch record. Begin 2016 leek het nog anders te lopen. Het aandeel viel toen terug richting 40 euro, nadat bekend was geraakt dat CEO en referentieaandeelhouder Luc Tack de activiteiten wilde samenvoegen met die van Tessenderlo Group. Picanol is de belangrijkste aandeelhouder van de chemiegroep met ruim 36 procent van de aandelen. Samen zouden ze één industriële groep vormen met de naam Picanol Tessenderlo Group, waarbij het beursgenoteerde Picanol zou worden omgevormd tot Picanobel, de controleholding boven de nieuwe industriële groep. Begin vorig jaar werd het Picanol-aandeel door de markt op een typische holdingdiscount getrakteerd. Maar misnoegde minderheidsaandeelhouders van Tessenderlo slaagden erin de fusieplannen van Tack te dwarsbomen. Sindsdien ging het aandeel van Picanol bijna in één beweging naar boven.

Na een uitstekend 2015 beleefde de weefmachineproducent in 2016 het beste jaar uit zijn geschiedenis. In de eerste helft van 2016 kwam de omzet uit op 329,7 miljoen euro, het beste eerste semester ooit en 27 procent beter dan de afgerond 260 miljoen euro van de eerste helft van 2015. De afdeling Weaving machines (omzet +30,4%) groeide opnieuw een stuk forser dan de divisie Industries (+19%). Weaving machines profiteerde van de aanhoudend hoge vraag naar weefmachines van Picanol en van de sterkere yen, terwijl Industries werd gehinderd door de terugvallende aankoop van landbouwwerktuigen. Industries kon wel een omzetstijging van 7 procent aan derden (andere klanten dan Picanol) voorleggen.

De bedrijfswinst (ebit) klom van 40,2 naar 66,9 miljoen euro (+66,4%), wat een toename van de ebit-marge van 15,5 naar 20,3 procent inhoudt. De nettowinst op groepsniveau kwam uit op 60,4 miljoen euro (3,41 euro per aandeel), waarvan 12,3 miljoen euro afkomstig van Tessenderlo Group. De bijdrage tot het nettoresultaat van Picanol beliep afgerond 20 procent. De klim van de nettowinst bedraagt 43,6 procent tegenover het eerste semester van 2015 (toen 42 miljoen euro of 2,37 euro per aandeel). Dat is minder sterk dan de ebit-toename, doordat de stijging van de bijdrage van Tessenderlo beperkt bleef tot 5 procent.

Bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2015 luidde de prognose dat de jaaromzet in de buurt van het absolute recordjaar 2013 zou uitkomen (toen afgerond 560 miljoen euro omzet). Na het prima eerste semester was de voorspelling een 10 procent hogere omzet dat in 2013, die uitkwam in de buurt van 615 miljoen euro. Ook op lange termijn blijft er reden tot optimisme voor Picanol. Een gezin in de Braziliaanse favella’s bezit slechts zeven kledingstukken (0,5 kilogram textiel), een westers middenklassengezin gemiddeld 220 (gemiddeld 22 kilogram voor een Europeaan en 26 kilogram voor een Amerikaan).

Conclusie

We mogen voor 2016 een voorzichtige jaarprognose hanteren van 6 euro winst per aandeel. De waardering ligt nu wellicht wel boven het langjarige gemiddelde. Sinds midden 2009 hebben we een koopadvies voor Picanol, ondanks de koersstijging met meerdere duizenden procenten. Nu twijfelen we, maar we geven het aandeel nog altijd het voordeel van de twijfel, en dat minstens tot na de publicatie van de jaarcijfers over 2016.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Al verschenen op insidebeleggen.be op 6 januari

OOK OP LANGE TERMIJN BLIJFT ER REDEN TOT OPTIMISME VOOR PICANOL.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content