Goud blinkt weer

De voorzitster van de Amerikaanse centrale bank, Janet Yellen, zou heel verrassend uit de hoek komen als ze op 15 juni een tweede renteverhoging zou aankondigen. En dus zagen we de goudprijs weer flink opveren, nadat het Amerikaanse banenrapport voor de maand mei zo hard was tegengevallen. Het is duidelijk dat we onze posities in Franco-Nevada, iShares Silver Trust, Silver Wheaton, SPDR Gold Shares Trust en Van Eck Vectors Goldminers nog wel een tijd aanhouden. Bij Silver Wheaton werd het kwartaaldividend verrekend.

Tessenderlo: fusie geen thema meer

Uiteraard kwamen op de jaarvergadering van vorige week een aantal aandeelhouders van Tessenderlo Group terug op de mislukte fusie met Picanol tot één Belgische industriële groep. Zo kwamen we te weten dat het prijskaartje voor Tessenderlo 1,3 miljoen EUR bedroeg en dat het momenteel geen thema meer is. In de zaal voelde je wel aan dat het fusieproject moeilijk lag bij de Tessenderlo-aandeelhouders. Maar ook bij de chemiegroep gaat het leven verder. 2016 wordt zeker geen gemakkelijk jaar, getuige de tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal.

De omzet haalde niet de gemiddelde analistenverwachting van 439,8 miljoen EUR, maar bleef steken op 401,8 miljoen EUR (-0,7 % tegenover eerste trimester 2015). Ook het cijfer voor de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, ebitda zonder eenmalige elementen) bleef met 47,9 miljoen EUR (+1,9 % tegenover eerste drie maanden 2015). Dat is ver onder de analistenconsensus van 60,9 miljoen EUR. De schuldige is de agrodivisie (-7,2 % omzet; daling van de rebitda), die vorig jaar nog voor de fraaie toename van de omzet en de winst zorgde. De afdelingen Industriële oplossingen en Biovalorisatie voldeden wel aan de verwachtingen. Opmerkelijk is wel dat het management aangeeft dat, ondanks het zwakke eerste kwartaal, de jaardoelstelling van de stijging van de rebitda met 15 à 20 % overeind blijft.

Niet dat we deze mindere resultaten hadden zien aankomen, maar gelukkig hadden we onze positie onlangs met een derde (50 aandelen) verlaagd als onderdeel van de afbouw van onze aandelenposities (zie nummer 15B). We keken uit naar bijkomende transacties van CEO Luc Tack rechtstreeks (via Symphony Mills) of onrechtstreeks (via Picanol, referentieaandeelhouder bij Tessenderlo) in Tessenderlo-aandelen en hebben die op beide niveaus gekregen. We zijn op onze wenken bediend. Samen hebben ze nu al afgerond 15 miljoen Tessenderlo-aandelen (op 42,9 miljoen) in bezit of iets meer dan 35 %. Dat wil niet zeggen dat we meteen schitterende halfjaarcijfers 2016 te zien krijgen, wel dat vanuit een langetermijnperspectief periodes van koerszwakte kansen bieden om bij te kopen. We zullen de koersevolutie opvolgen, maar voorlopig vinden we het nog te vroeg om onze 50 verkochte aandelen terug te kopen (rating 2B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content