Google toont de weg

Wellicht hebt u de geografische kaartjes van Google Maps al wel eens op een of andere website aangetroffen. Hoe kunt u zo’n kaartje op uw eigen website plaatsen?

Google Maps (maps.google.be) is erg populair. U kunt er terecht voor plattegronden en routebeschrijvingen, voor het opzoeken van bedrijfsgegevens, enzovoort. De module is intuïtief, flexibel en snel. Bovendien kunt u zowel kaartgegevens als satellietbeelden opvragen en combineren. De Google Maps-kaartjes worden ook vaak op andere websites gebruikt, bijvoorbeeld om de locatie van een bedrijf weer te geven. In het verleden was dat niet eenvoudig: enige programmeerkennis was sowieso vereist om een interactief kaartje in een website of blog te integreren. Sinds enige tijd kan het gelukkig veel gemakkelijker.

Kaartje maken

Hoe begint u eraan? Allereerst surft u naar de website van Google Maps en logt u in met de gegevens van uw Google- of Gmail-account. Daarna gaat u via het invulveldje bovenaan op zoek naar de locatie die u in kaart wilt brengen (bijvoorbeeld uw bedrijfsadres). Zodra u die gevonden heeft, ziet u een roze druppel die de exacte plaats op de kaart weergeeft. De tekstballon die erbij hoort, vermeldt de optie ‘Opslaan in Mijn kaarten’. Klik hierop en kies ‘Nieuwe kaart maken’ uit het afrolmenu. U dient de kaart dan een naam te geven, bijvoorbeeld die van uw zaak.

De druppel die de juiste locatie weergeeft, is nu blauw geworden. Handig is dat u nog meer plaatsmarkeringen kunt toevoegen via de rechtermuisknop. Hiermee kunnen bezoekers zich beter oriënteren. Denk maar aan een opvallend standbeeld, een tankstation of een supermarkt. In de tekstballon van zo’n druppel kunt u een beschrijving, een hyperlink of zelfs een foto van het gebouw plaatsen. Die foto moet wel al ergens online geplaatst zijn, want u moet hiervoor een URL opgeven. Ook lijnen op het kaartje tekenen behoort tot de mogelijkheden.

Code plakken

Zodra u klaar bent, klikt u rechts bovenaan op ‘Link’. U krijgt dan de url te zien die verwijst naar uw kaartje, maar ook de zogenaamde ’embedding code’. Die dient u in de broncode van uw web-site te plakken. Via de optie ‘Ingesloten kaart aanpassen en voorbeeld ervan weergeven’ kunt u nog de grootte van het kaartje aanpassen. Ofwel kiest u een van de vaste formaten, ofwel geeft u zelf de gewenste breedte en hoogte in. U krijgt meteen een voorbeeld te zien.

Zodra u de bewuste code in uw website heeft geplakt, biedt het kaartje alle mogelijkheden van een echte Google Map: bezoekers kunnen in- en uitzoomen, wisselen tussen een kaart- en satellietweergave, enzovoort. Door te klikken op de druppel die uw bedrijf weergeeft, kunnen ze de optie ‘Routebeschrijving naar dit punt’ selecteren. Zo kunnen ze gemakkelijk de juiste route laten berekenen. Die routebeschrijving is doorgaans wel wat beknopter dan die van Mappy (www.mappy.be), maar het is sowieso een handig extraatje. Nog even dit: telkens u in uw persoonlijke ‘Mijn kaarten’-tab op de Google Maps-site uw kaartje wijzigt, krijgen de bezoekers van uw site meteen de aangepaste versie te zien. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content